Het monument waar de herdenking plaatsvindt. Archieffoto: Jan van Rossel
Het monument waar de herdenking plaatsvindt. Archieffoto: Jan van Rossel Foto:

Herdenking V1 ramp in Warnsveld

Warnsveld - Een week voor de bevrijding van de Duitse bezetting, op woensdag 28 maart 's avonds om 23.00 uur, scheert onder luid geraas een V1 laag over het dorp en…..stopt met het akelige geluid. Vrijwel meteen klinkt een hevige explosie waarbij zo´n 25 huizen rond de Warnsveldse molen Nooit Gedacht volledig werden vernield of zwaar beschadigd.

Veel erger nog was dat daarbij 12 mensen om het leven kwamen. Op Goede Vrijdag van dat jaar leidt Ds. A.van der Hoeven de rouwdienst in de door oorlogshandelingen beschadigde dorpskerk. Op zaterdagmorgen om 11.00 uur is een grote stoet meelevenden aanwezig op het Warnsveldse kerkhof om de omgekomenen in een gezamenlijk graf te plaatsen. Niet alle familieleden konden hierbij aanwezig zijn. Een week later op 5 april is Warnsveld bevrijd. Vreugde en rouw gingen hand in hand.

Herdenken
Het gebied onder de molen is sindsdien onherkenbaar veranderd. De vroegere Tuinstraat, Molenstraat en deel van de toen nog Leestenseweg, geheten Breegraven, heeft een totaal ander aanzien gekregen. Op het ontstane plantsoen werd in 2011 een monument onthuld dat de gebeurtenissen aan deze ramp levend houdt.

Ook dit jaar zal samen met de leerlingen van de Adoptieschool Adriaan van den Ende op dinsdag, 29 maart om 10.45 uur de herdenking plaatsvinden.

Er zijn toespraken, de leerlingen lezen gedichten en na afloop is er gelegenheid om bij een kopje koffie in De Eekschuur aan de Bonendaal, met elkaar na te praten. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd.