In de werkkamer van Sigurd Olivier hangen alle foto’s uit zijn ‘omstreden’ boek. Foto: Meike Wesselink
In de werkkamer van Sigurd Olivier hangen alle foto’s uit zijn ‘omstreden’ boek. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

"Tot iets nieuws komen kan alleen als je je losmaakt van het denken"

Zutphen - De oude poppenspeler Sigurd Olivier is niet vaak meer te vinden in het straatbeeld van Zutphen, maar het gaat de Zuid Afrikaan bijzonder goed. De houten marionetten in twee ramen van zijn woning aan de Broederenkerkstraat worden nog dagelijks door nieuwsgierige voorbijgangers bekeken. Het poppentheater binnen blijft echter verborgen. Sigurd zoekt een opvolger die met de uit hout gesneden puppekes kan wat hij er zelf twintig jaar lang in verschillende landen van Europa mee deed: de straat op, spelen en kinderen betoveren. Het is zijn levenswerk. Net als zijn grote missie om seks uit de taboesfeer te trekken. Van het boek dat hij in 1982 uitbracht, en de reden dat hij Zuid Afrika verliet, maakte Sigurd een paar jaar geleden een YouTubefilmpje dat Immaculate Conception (onbevlekte ontvangenis) heette. Deze week bereikte het de magische grens van de 100.000 views.

Door Meike Wesselink

"Het is niet te vergelijken met het aantal hits van een video van Britney Spears, maar het is toch een kleine seksuele revolutie in de Achterhoek." De bruine ogen van de inmiddels 75-jarige Sigurd beginnen te fonkelen bij het bekendmaken van zijn mijlpaal.

Als fotojournalist wilde Sigurd begin jaren tachtig de zachte en esthetische kant van seks vastleggen. "Ik voelde instinctief dat de kerk het bij het verkeerde eind had. Hoe kon het ooit mogelijk zijn dat seks iets is dat vies - bevlekt - is? De kerk aan de ene kant en de pornografische industrie er tegenover, waar alleen maar een harde werkelijkheid van seks bestaat. Het was ongeveer het enige wat er te koop was in de wereld over seks. Ik wilde een fotoboek maken waar het bedrijven van de liefde op een mooie, tedere manier wordt weergegeven."

Touch of Love
Dat lukte Sigurd met het boek Touch Love dat in 1982 in Kaapstad uitkwam. De Engelse en Duitse versie samen waren goed voor 19.000 verkochte exemplaren. "Voor een coffee table book (boek op A4-formaat) was dat een enorme oplage." Maar met een publieke aanbeveling van niemand minder dan de beroemde Amerikaanse psycholoog en Nobelprijskandidaat Carl Rogers, deed het boek er ook toe.

Negen rechtzaken
Heel lang duurde het succes in Zuid-Afrika echter niet. Het boek werd verboden.
Negen rechtszaken en hoger beroepen volgden en deden Sigurd doen besluiten zijn vaderland in te ruilen voor Australië waar hij opnieuw hoge ogen gooide met Touch Love. Naast de 6.000 exemplaren die in Zuid-Afrika zijn verkocht, gingen nog eens 12.000 exemplaren er daar over de toonbank, maar in Europa waar Sigurd het probeerde, staakte het succes al bij zo'n duizend exemplaren. "Iemand op de grote boekenbeurs in Frankfurt zei tegen me dat ik óf twintig jaar te laat was, óf twintig jaar te vroeg. Ik denk dat hij gelijk had."

Inmiddels is tantra wat meer ingeburgerd

Begrijpelijk dat de 100.000 views op YouTube en Vimeo voor Sigurd toch een doorbraak met terugwerkende kracht is.

Satori
Geld levert het hem niet meer op, maar dat is ook niet waar het hem om gaat. Inmiddels is tantra – want dat is waar Sigurd een pleidooi voor houdt - wat meer ingeburgerd; het uitstellen van het orgasme waardoor je niet alleen lang samen kunt genieten, maar ook in een staat van verlichting terecht komt, een satori.

TEDTalk
Sigurd maakte een mini-documentaire waarin hij als een ware David Attenborough gepassioneerd vertelt over de liefde en over zijn leven. Hij zond het in voor TEDTalk (filmpjes die de wereld over gaan en waarbij je in achttien minuten je boodschap vertelt), maar het werd niet geselecteerd. Via onderstaande link is het te bekijken.
Zo ook de site van Sigurd waar vele korte filmpjes te vinden zijn met zijn marionetten in de hoofdrol. Hoe Sigurd het editten van video's zich nog even eigen heeft gemaakt, zo rond zijn zeventigste, is bewonderenswaardig.

Verlichting
Als houtsnijder weet Sigurd hoe het is om in een satori te geraken. Het is het moment dat je hersenen non-actief zijn en dat je één bent met dat waarmee je bezig bent. Sigurd wil een constante staat van verlichting bereiken, maar dat is nog niet eenvoudig.

Bijzondere ervaring
Toen Sigurd in Europa belandde en zijn boeken niet meer verkochten, besloot hij zich bezig te gaan houden met houtsnijwerk. Het begon met een wierookhouder. "Daarna wilde ik een briefopener maken. Het handvat had ik klaar en was een prachtig houtsnijwerk geworden. Het maken van het lemmet stelde ik uit, want ik was bang dat het mis zou gaan en ik het mes kon weggooien. Ik heb het lang laten liggen, tot er een moment kwam dat ik kwaad werd omdat ik het niet durfde. Ik pakte het mes en begon er als een razende in te snijden. Het resultaat was perfect en achteraf durf ik te zeggen dat het niet ik was die het lemmet had gemaakt, maar dat het door mij heen kwam, van boven."

"Het was voor mij een ongelooflijk bijzonder moment en een bevestiging dat ik met houtsnijwerk door moest gaan. Zo kwamen de poppen. Later heb ik vaker over het verschijnsel gelezen dat mij overkwam. Grote mensen als Einstein hebben soortgelijke ervaringen gehad."

Hersens
"Mensen zijn niet in staat om zelf iets compleet nieuws te bedenken. Ze beroepen zich op ervaringen of herinneringen. Maar als het je lukt om je hersens uit te schakelen, dan kan het gebeuren dat je tot iets compleet nieuws komt. Dat kan alleen als je je losmaakt van het denken."


vimeo.com/49662567
www.magicmirror.nl