Participanten vestigen zich in oude ROC gebouw

Zutphen - Op maandag 7 maart is het huurcontract met de eigenaar getekend. Komende tijd vestigen verschillende participanten zich in het oude ROC pand onder de naam 'Proeflokalen'. Proeflokalen is een kortlopend initiatief waarbij maatschappelijke initiatieven minimaal een half jaar tot mogelijk een jaar kantoor houden.

De opzet is die van een maatschappelijk-creatief laboratorium waarin participanten, ieder vanuit hun eigen uitgangspunten, beproevingen aangaan. Participanten van de broedplaats houden zich bezig met vraagstukken die de stad aangaan, op sociaal, cultureel of duurzaam gebied. "Het accent ligt op beproeven (research - innovatie - doen) en verbinden wat er al is. Na een periode van proefdraaien in het pand aan het Vispoortplein zal wel of niet voor een vervolg gekozen worden, maar voor nu zijn we blij dat er na een periode van leegstand een mooie bestemming komt voor dit bijzondere gebouw", aldus initiatiefnemer Michel de Bakker. Huidige participanten zijn: De Verandering, Elbert Slikkerveer (duurzame en vrije energie); Addie Bijster (kunsteducatie); Buddy to Buddy (organiseert ontmoetingen tussen vrijwilligers en vluchtelingen); Atelier de Slagerij, Jelle Hainje (kunstenaar/worstenmaker); Guus van Riet (grafisch ontwerper, kunstenaar); Mischa Loth (creatief energetisch coach) en Eclat, Michel de Bakker (architectuur, onderzoek & ontwerp).

Heb jij een idee of initiatief waarmee je een concrete of conceptuele bijdrage kan leveren? Doe dan mee! Participanten kunnen meubilair lenen uit de spullenbank van de Zutphense Uitdaging.


Volop vertrouwen doorgang H2O Zutphen

Zutphen - De organisatie De Vrije Slag Door Zutphen, die afgelopen maand bekendmaakte bezig te zijn met een zwemtocht door de IJssel, heeft hiervoor de vergunningen aangevraagd en heeft er alle vertrouwen in deze ook te krijgen.

Paul Post namens De Vrije Slag Door Zutphen: "In de afgelopen weken hebben we contact gehad met partijen die we hard nodig hebben om een geslaagd evenement te maken van de eerste editie van een zwemtocht door de IJssel. Al die partijen hebben hun vertrouwen in het plan uitgesproken en toegezegd medewerking te verlenen.". Hoewel de inschrijving pas begint als de vergunningen rond zijn is er nu al veel belangstelling vanuit de zwemwereld. Voor de zwemtocht door de IJssel, 'H2O Zutphen' kunnen maximaal 100 ervaren zwemmers in vier categorieën toegelaten worden, namelijk: meisjes 16-20 jaar, jongens 16-20 jaar, vrouwen 21 jaar en ouder en heren 21 jaar en ouder. De datum is vastgesteld op 10 juli, dit heeft te maken met de opening van Noorderhaven. Deze zal dan net geopend zijn en wordt het eindpunt van de race. Tot nu toe was zwemklassieker Beusichem - Culemborg (de Lektocht) de enige zwemwedstrijd die in een rivier wordt gehouden, waar ook de scheepvaart gewoon doorgaat en het startpunt niet gelijk is aan het finishpunt. Dat deze toevalligerwijs ook op 10 juli plaatsvindt kon weleens een dilemma worden voor enthousiaste open water zwemmers.

Veiligheid Berkel monitoren
Vlak na het debacle van 2014, toen vier dode eenden roet in water gooiden en de Vrije Slag Door Zutphen minder dan een dag van tevoren werd geannuleerd, kwam de organisatie via deelnemer Leon van Hamersveld in contact met Zutphenees Ruben Pot van Royal Eijkelkamp uit Giesbeek. Die firma is één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van onderzoeksapparatuur voor bodem en water. Bij Eijkelkamp wordt momenteel een apparaat ontwikkeld dat in de periode voorafgaand aan het evenement in de Berkel, continue de waterkwaliteit meet. Zo kunnen zwemmers en de organisatie dagelijks de conditie van het water zien op de website van de open water specialisten uit Zutphen. Met dit systeem is DVSDZ de eerste open water wedstrijdorganisator in Nederland die betrouwbaar inzicht heeft in de kwaliteit van het water waarin wordt gezwommen.