Het Aurelia Saxofoon Kwartet. Foto: Bonita Postma
Het Aurelia Saxofoon Kwartet. Foto: Bonita Postma

Aurelia Saxofoon Kwartet bij
Kapel op 't Rijsselt

Eefde - Zondag 20 maart om 11.30 uur zal het Aurelia Saxofoon Kwartet hun programma 'Die sieben letzten Worte... ' ten gehore brengen bij Kapel op 't Rijsselt in Eefde.

Het Aurelia Saxofoon Kwartet is opgericht in 1982 en vernoemd naar de Via Aurelia, de eeuwen-oude Romeinse verbindingsweg tussen Rome en de Franse Rivièra. Het kwartet staat al jaren aan de (inter) nationale top en wereldwijd werden concerten gegeven. Ook bracht het kwartet tientallen CD's uit.

Grote werken voor passietijd
In dit concert brengt het kwartet twee grote werken voor de passietijd. Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Jozeph Haydn is - na de Matthäus - misschien wel het bekendste werk voor de Lijdenstijd. De compositie is gebaseerd op de zeven laatste woorden die Jezus aan het kruis gesproken zou hebben. Haydn schreef het in opdracht van de bisschop van Cadiz in Spanje.

Het tweede grote werk dat in de Kapel is te horen is de Tenebrae Responories van de Spaanse polyfonist Tomás Luis de Victoria. Hij schreef het in 1585, twee eeuwen voor het werk van Haydn. Ondanks hun ogenschijnlijk eenvoudige structuur kennen beide composities een intense diepgang.

De entree is t/m 18 jaar gratis. Reserveren kan via website, email of telefoon (ook via de voicemail).


www.kapeloptrijsselt.nl

via info@kapeloptrijsselt.nl

0575-570521


Vertellers langs basisscholen

Zutphen - Op 20 maart is het Wereldverteldag met als thema 'sterkte vrouwen'. In Zutphen is er een groep van zes vertellers die op of rond 20 maart basisscholen bezoekt. Natuurlijk vertellen de vertellers afgestemd op de leeftijd van de kinderen die vóór hen zitten, van kleuters tot en met groep 8. De Zutphense ervaring is, dat er ademloos wordt geluisterd. In 2016 gaan de vertellers langs op 20 scholen: in Almen, Brummen, Eefde, Epse, Harfsen, Hengelo (Gld.), Lochem en Zutphen. Verspreid over vijf dagen. De vertellers zijn: Ron Vernout, Gery Groot Zwaaftink, Eugène Ligtvoet, Olga Schoonbergen, Ailun Elzenga en Jan Alfrink.


Dr. Han Blok over klimaatverandering

Gorssel - Han Blok vertelt over het aardse klimaat met wetenschappelijk onderbouwing en veel plaatjes. Zowel technologische, economische als politieke mogelijkheden liggen binnen handbereik om het tij te keren. Pluspunt organiseert eens per veertien dagen op woensdag een lezing of presentatie met warme maaltijd in 't Trefpunt, Molenweg 55 te Gorssel. Alle 50-plussers uit de omgeving zijn van harte welkom. Start om 10.30 uur met koffie, vanaf 11.00 uur begint de lezing. Daarna is er een glaasje wijn of fris en om 12.30 uur een warme maaltijd.Voor kosten en meer informatie, kunt u terecht bij Janny Eshuis (0575 492391) of Mianti Reinders (0575 494857).


www.pluspuntgorssel.nl


Effata-vieringen St. Jan

Zutphen - De eerstvolgende meditatieve viering vindt plaats op zaterdag 12 maart om 17.00 uur. Vanaf vijf voor vijf bereidt men zich in stilte voor. De viering wordt opgebouwd rondom een Bijbeltekst die geactualiseerd wordt naar de wereld van vandaag en onze eigen ervaringen. Dit gebeurt via gebed, overweging, stilte, zang en symbolen. Deze vieringen, georganiseerd door de parochie HH 12 Apostelen, zijn laagdrempelig en oecumenisch van karakter. Meer informatie via email.


j.vankranenburg@12apostelen.nl

g.spekkink@12apostelen.nl


Laatste viering vierluik

Zutphen - Onder de vlag van Inspiratie in Vieren organiseert PKN Zutphen vier momenten van meditatieve bezinning en reflectie. Dit seizoen is Franciscus van Assisi de inspiratie. De laatste viering in het vierluik is op vrijdag 11 maart 2016, vanaf 19.30 uur. In de bovenzaal van de Wijngaard, Wilhelminalaan 3. Het thema is "Het Zonnelied". Opgegroeid in een rijke familie met aanzien, besluit Franciscus het roer om te gooien en een geheel ander pad voor zijn leven te kiezen. Na een ommekeer in zijn leven leidt Franciscus een boetvaardig en eenvoudig bestaan. Aan het eind van zijn leven, zijn lijf is ziek en ellendig, maar zelf krachtig in de ziel, reciteert Franciscus het Zonnelied.