Imke Driessen en Luc de Greef. Foto: PR
Imke Driessen en Luc de Greef. Foto: PR Foto:

Imke Driessen en Luc de Greef door naar NK - 18 jaar

Zutphen - Op de District Kampioenschappen regio Oost in Markelo hebben Luc de Greef en Imke Driessen zich weten te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap onder de 18 jaar.

In de klasse -81 kilo verloor Luc de Greef de strijd om het goud van Joost Daamen en plaatste zich daardoor als nummer 2 van het district Oost voor het NK-18.

Imke Driessen kwam uit in de -63 kilo klasse en wist zich hier knap als vierde te plaatsen voor het NK-18 jaar dat wordt gehouden op zaterdag 9 april in Leek. De twee judoka's van Stichting Judo Zutphen kunnen dus nog even trainen.

Be Quick boekt moeizame zege

Zutphen - Iedereen wil graag winnen van de koploper en met die opdracht in de achterzak kwam afgelopen zondag sc Doesburg naar Zutphen. Het lukte de ploeg niet, maar makkelijk ging het voor Be Quick zeker niet.

Al na vijf minuten had Be Quick op voorsprong moeten komen. Sinan Albayrak kwam op links goed door, maar in plaats van op de vrijstaande Dennis van Engeland af te leggen koos hij voor een schot, dat kracht en precisie miste. Twee minuten later stierf een prachtige aanval in een soortgelijke schoonheid. Na dat stormachtige begin ging het een tijdlang gelijk op, maar de kansen waren steeds voor de thuisclub. Zo miste Hakan Esen in de veertiende minuut een scherpe voorzet op een haar na. Be Quick liet zo na om de wedstrijd al snel in het slot te gooien. Toch kwam de voorsprong er nog relatief vroeg. Na een kwartier werd een schot van Albayrak door een verdediger van richting veranderd waardoor doelman Mitchell Wichers kansloos was, 1-0. Kort daarna stond het bijna alweer gelijk, maar Dirk Jan Smits bracht op de doellijn redding.

Vervolgens lag de wedstrijd even stil door een onnodig incident. Sezer Koycu maakte vervolgens plaats voor Marcel Struik. Struiks invalbeurt was ongelukkig, want een tegenstander schopte hem in zijn gezicht. Er was echter geen sprake van opzet en hij kon verder spelen. In de 20ste minuut ging van Engeland op rechts goed door, maar zijn schot ging millimeters naast de paal. Opnieuw was de passing van Be Quick veelvuldig slordig zowel over de lange als de korte afstand. De broodnodige correcties die daar op moeten volgens kosten onnodig veel energie. In de 22ste minuut trachtte van Engeland de bal over de keeper heen te lobben. In de ultieme poging om de bal nog te bereiken blesseerde hij zich daarbij en moest vervangen worden door –zo te zien- een veldspeler. Halverwege de eerste helft moest Be Quick Rienus Ooms voort het eerst echt in actie komen bij een hard en zuiver schot. Hij redde bekwaam. Tien minuten voor de rust kreeg Doesburg een penalty in de schoot geworpen door scheidsrechter Sener, die gaandeweg grossierde in onbegrijpelijke beslissingen.

Het presentje werd in dank aangenomen door Ibrahim Kale, 1-1. In die fase werd Doesburg sterker en combineerde behoorlijk goed en snel. Be Quick grossierde echter in gemiste kansen en het was eigenlijk een wonder dat er nog maar één keer gescoord was. Toen iedereen al aan de koffie dacht, zette Albayrak Mark Becks alleen voor de keeper. Zijn aanname was foutloos, evenals de afronding, 2-1.
Na de hervatting zakte het duel gedurende enige tijd van beide kanten naar een bedenkelijk niveau, waarbij Doesburg overigens wel een veldoverwicht had en in de 60ste minuut bijna langszij kwam toen de bal op de lat uiteen spatte. Dit was niet de enige mogelijkheid en de blauwitte defensie onder leiding van Ruben Schut en Dirk Jan Smits moest alle zeilen bijzetten.

De energieke spelbepaler Becks werd nu voor Tony Cakir gewisseld en kort hierop kwam William Wubben voor Hakan Esen. Beide wissels wezen op een consolideren van de voorsprong. In het tweede bedrijf waren er langdurige onderbrekingen door blessure-behandelingen, met name aan de Doesburg-zijde. Vlak voor het einde verliet Smits zijn defensieve positie toen hij vrije doortocht kreeg.
Hij kwam min of meer in botsing met de keeper die daarop de bal moest los laten. De scheidsrechter zag geen kwaad in de handeling en floot niet. Smits profiteerde slim en scoorde de 3-1. Daarmee was het gedaan en niet lang daarna klonk het laatste fluitsignaal.

Wil Be Quick aan het eind van het seizoen nog steeds bovenaan staan, dan dienen ook wedstrijden als deze gewonnen te worden. Dat deed het dus ook, maar het rendement voorin mag best wat hoger zijn.

Scheidsrechter: K. Sener (Eerbeek). Be Quick: Ooms, Wijnmaalen, Koycu (Struik, 19), Schut, Becks (Cakir, 6), Tempelman, van Engeland, van der Gouw, Smits, Esen (Wubben, 81), Albayrak.

FC Zutphen speelt thuis tegen runner up DTS "35 uit Ede

Zutphen - FC Zutphen treedt zaterdag 12 maart om 14.30 uur aan tegen het sterke DTS "35 uit Ede. DTS nam afgelopen zaterdag in de streekderby tegen koploper SDVB revanche voor de in het begin van het seizoen verloren wedstrijd. In Barneveld verloren de Edenaren met 3-0, maar zaterdag namen ze revanche met een klinkende 4-1 overwinning. Daardoor heeft DTS 2 punten meer dan FC Zutphen, en neemt het de 7e positie in.

Zowel bovenin als onderin wordt het met de week spannender. Van de bovenste vier ploegen verloren er drie, en is Nunspeet de beide koplopers inmiddels tot op 3 punten genaderd. Onderin hebben WVF en Enter vooruit een behoorlijke achterstand opgelopen. Maar het verschil tussen de nummer 6 en 12, inclusief dus de beide nacompetitie plaatsen, bedraagt slechts 6 punten. Het is daarom opnieuw een cruciaal duel. In de wedstrijd in Ede speelde FC Zutphen 1 van haar beste wedstrijden van dit seizoen en won met 1-3. Dit zegt echter weinig, omdat DTS de laatste wedstrijden veel punten heeft gepakt en een uitstekende vorm heeft getoond.

FC Zutphen wist afgelopen zaterdag met een 2-4 overwinning op Enter Vooruit de 3 punten mee te nemen naar Zutphen. Noe Bokila, Samad Ezafzafi, en Mark Bloemendaal kampten met blessures en Sebastian van Laar was geschorst. Daardoor kreeg deze overwinning extra glans, met name ook door het uitstekende spel van routinier Wouter de Haan. FC Zutphen staat op de 9e plek met 21 punten, en deze wedstrijd is extra belangrijk omdat men volgende week op bezoek moet bij koploper SDVB. De koploper uit Barneveld is thuis nog ongeslagen, dus er moet sterk rekening mee worden gehouden dat de Zutphenaren hier geen punt halen.

De vraag is verder in hoeverre de vier hiervoor genoemde spelers weer inzetbaar zijn. Sebastian van Laar kan de achterhoede weer komen versterken. Maar de vraag is of de drie andere spelers weer voldoende van hun blessures zijn hersteld. Daarnaast maakte Aldo Joaquim afgelopen zaterdag zijn debuut. Hij heeft afgelopen jaren veel mooie wedstrijden gespeeld bij FC Zutphen, maar had de pech dat hij vorig seizoen een beenbreuk op liep. Hopelijk kan hij het blessureleed bij de hoofdmacht van FC Zutphen wat verzachten.

Het 2e elftal van FC Zutphen speelt zaterdag om 11.45 uur tegen Hulzense Boys dat hoog op de ranglijst staat. Het zal daarom een moeilijke wedstrijd worden voor de mannen van Wilco van Osch. Maar afgelopen zaterdag in Enter vielen een paar spelers uitstekend in. En dat zal het spel ongetwijfeld ten goede komen.

Zaterdag is er op sportpark 't Meijerink weer een vol programma. De weersvooruitzichten zien er uitstekend uit. Al met al omstandigheden die er voor kunnen zorgen dat er zaterdag weer volop, zowel actief als passief, genoten kan worden van mooi voetbal. En zoals de regionale pers terecht vermeldde, bij de wedstrijden van FC Zutphen is er altijd spektakel, met name in de laatste fase.