De hardlopers gingen zondag weer massaal van start voor de Achtkastelenloop in Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
De hardlopers gingen zondag weer massaal van start voor de Achtkastelenloop in Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Perfecte omstandigheden Achtkastelenloop Hanzesport Zutphen

Vervolg van voorpagina

De omstandigheden waren zondag perfect. Zonnig, windstil, een perfecte temperatuur en een goed uitgezet parcours. In de verre omgeving rondom sporthal 't Jebbink is een half uur voor aanvang van de traditionele loop van de Zutphense Atletiekvereniging Hanzesport geen parkeerplaats meer te vinden. Verkeersregelaar en vrijwilliger Dirk Kok van Hanzsport sommeert een automobilist op de kruising met De Steege om door te rijden.

Door Jan Hendriksen

De Achtkastelenloop staat op het punt om 'weggeschoten' te worden. Wedstrijdleider Jan Rood onderhoudt nog even voor de zekerheid contact met Arriva. De spoorbomen aan de Mispelkampdijk kunnen natuurlijk niet gesloten zijn als de meute van 1041 geregistreerde atleten na amper achthonderd meter al stil komt de staan. Als de laatste lopers weg zijn kan commentator Anton Kruiderink even op adem komen.

Massale deelname zorgt voor kleine file

De Vordense EHBO leden Astrid Klaassen Elly Lebbink hebben tot nu toe nog een rustige middag. Dat geldt niet voor Harry Lichtenberg die als EHBO-lid deze middag als verkeersregelaar bij de oversteek op de Ruurloseweg in buurtschap Medler zijn 'post' heeft ingenomen.

De massale deelname leidt tot een kleine plaatselijke file op de provinciale weg. Een enkele automobilist begint ongedurig te worden. "Ik bel de politie", zo laat hij geïrriteerd weten. Lichtenberg wordt er niet koud of warm van. Hij heeft voor hetere vuren gestaan. Veel van de 432 deelnemende hardlopers gebruikt zondag de dertig kilometer als ideale voorbereiding op de marathon van Rotterdam en Enschede die bij de mannen een overwinning oplevert voor Ronald Derksen uit Apeldoorn. Ilse Pol uit Twello wint de langste afstand bij de vrouwen.

Onbegaanbaar
Voor het eerst in vele jaren deed de Achtkastelenloop zondag buurtschap De Wiersse niet aan. De 'kasseienstrook' tussen de Wiersserbroekweg en de Wiersserallee is te oneffen en een zandpad tussen de Wiersserallee en de Schoneveldsdijk onbegaanbaar. "De inkorting hebben we gecompenseerd door de lus rond Kasteel Hackfort wat te vergroten", zo laat wedstrijdleider Jan Rood weten.

Inmiddels is Vordenaar Gerrit Otten (49) gefinisht. Hardlopen is naast toneelspelen een van zijn hobby's van de Medlernaar. Niet in verenigingsverband. "Ik loop sinds een jaar of vijf. Pak jaarlijks alleen de wedstrijden in Vorden mee in mijn agenda.` Vordenaar Anton Peters staat met een van zijn kleinkinderen op de arm te wachten op de binnenkomst van zijn dochter Mariëlle Klein Brinke-Peters (33). Voetbal was in het verleden de grote passie van een van de vele Vordense deelnemers. Nu loopt Mariëlle wekelijks een aantal rondjes 'Rondum Vorden'.

Uitslagen
Uitslagen Kastelenloop 2016: 10 kilometer: Mannen: 1. Robin Rietman, Doetinchem 34.31 minuten; 2. Mahamed Hussein Ali, Rheden 35:43; 3 Dennis Lankveld, Varsseveld 34.44. Vrouwen: 1. Linda Ooms, Tonden 37.12; 2. Saskia Schutte, Veessen 39.35; 3. Nynke Flipse, Lochem 40.45; 21 kilometer: Mannen: David Klein, Vorden 1.17.14 uur; 2. Maarten van Leeningen, Zutphen 1.23.41; 3. Wim van Rijswijk, Warnsveld 1.25.12. Vrouwen: 1. Dorothé Vrieze, Zelhem 1.31.43; 2. Mirthe Overkamp, Middelburg, 1.35.06; 3. Ingrid Rijneveld, Spankeren, 1.38.35. 30 kilometer: Mannen; 1. Ronald Derksen, Apeldoorn, 1.49.58; 2. Remi Rondeel, Zelhem, 1.50.34; 3. Edwin Veenstra, Enschede, 1.53.54. Vrouwen: Ilse Pol, Twello 2.01.15; 2. Lisa te Molder, Lievelde, 2.04.15; 3. Jacqueline Rustigde, Kampen 2.09.21.

Voor alle uitslagen zie de website.


www.uitslagen.nl