Tijdens een van de laatste repetities komen spelers, koor en orkest allemaal samen. Foto: Meike Wesselink
Tijdens een van de laatste repetities komen spelers, koor en orkest allemaal samen. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

"Je moet de hele tijd
Amsterdams praten"

Zutphen - "Je moet de hele tijd Amsterdams praten en dat is best moeilijk." Lieke Brands is een van de kinderen die meespeelt in de musical Ciske de Rat die vrijdag 11 maart (20.00 uur), zaterdag 12 maart (20.00 uur) en zondag 13 maart om 14.00 uur te zien is in theater de Hanzehof. Lieke speelt de rol van Betje, het vriendinnetje van Ciske.

Door Meike Wesselink

Je ziet Betje in de musical als kind, maar ook in volwassen versie komt ze voorbij. En zo is daar ook Cis de man, die anno 1939 als soldaat wordt opgeroepen om de Grebbelinie in Rhenen te verdedigen tegen de Duitse aanval. Hij komt een paar oude bekenden tegen en dat roept herinneringen op.

Het is aan 's Gravenstad Musical en Operette Zutphen de eer om de musical van Joop van den Ende uit 2007 voor de allerlaatste keer op te voeren. Stage Entertainment werkt op dit moment aan een remake van het stuk dat op 20 november in première gaat in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Danny de Munk vertolkt dan wederom –waarschijnlijk voor de laatste keer- de rol van Cis de man.

Paul Akkermans vertolkt die rol voor het Zutphense gezelschap waar overigens spelers, muzikanten en koorleden uit de wijde omgeving en zelfs uit het hele land aan meewerken. Akkermans die vaker prominente rollen voor zijn rekening neemt, geeft met zijn dijk van een stem de liedjes van Henny Vrienten nét de juiste dosis melancholie mee. De twee jongens die Ciske spelen, Pim Adema en Flint Brilleman, hadden geen ervaring met het spelen in musicals en zijn gedurende het jaar met toewijding klaargestoomd voor de megarol die ze –Pim 11 en 13 maart en Flint 12 maart- voor hun rekening mogen nemen. En dat doen ze met verve, zo is te horen tijdens een van de repetities met orkest. Dani van Zeijst speelt de rol van Ciskes vriend Dorus; "Lastig om de hele tijd in de rolstoel te blijven zitten". Mees Addink als Jantje; "Leuk om de pestkop te spelen". Hugo Tijhof, Delano Saratoudis, Mila Wigman, Prescilla Kulpe, Lise Akkermans en Iris van der Vegt zijn de andere kinderen die een rol hebben in het ensemble. Met iedereen samen is er al gauw een man of zestig bij elkaar. Voor Arie Kwak van 's Gravenhof niet de eerste keer dat ze een groot stuk brengen met kinderen. "In Apeldoorn hadden we jarenlang een jeugdoperettegezelschap met kinderen van 4 tot en met 16 jaar. We hebben er dus wel wat ervaring mee, maar voor 's Gravenhof is het niet gebruikelijk, want doorgaans brengen we operettes. We zijn al bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar, dan brengen we een stuk van Emmerich Kálmán."

Nog even terug naar Ciske. Bijna iedereen kent de spraakmakende film die in 1984 uitkwam met Danny de Munk als het straatschoffie Ciske de Rat en Willeke van Ammelrooy als zijn valse moeder. Het is de verfilming van twee van de drie boeken die Piet Bakker tussen 1941 en 1945 uitbracht: Ciske de Rat en Ciske groeit op. Minder bekend van Bakker is het derde deel, waarop de musical is geïnspireerd, Ciske de Man. Alle drie de delen worden verteld vanuit het perspectief van meneer Bruis, de meester waar Ciske bij in de klas komt en die dus ook in het derde deel van de trilogie nog even terugkomt. Misschien ook wel in de musical.

Kaarten voor de voorstellingen zijn te reserveren bij de Hanzehof of via Arie kwak, tel: 055 3552505.


www.gravenstad.nl


Oekraïne referendum

Zutphen - Op 6 april wordt het raadgevend referendum gehouden over een associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. De gemeente Zutphen heeft van het bedrijf Ipsos een verzoek ontvangen om bij dit referendum in het stembureau in de Theo Thijssen school in De Hoven een exit Poll te mogen houden. Direct na het sluiten van de stembussen kan met de exit poll een prognose van de einduitslag gegeven worden die de NOS wil gebruiken bij de berichtgeving over het referendum. De gemeente Zutphen werkt geregeld mee met de metingen van het NOS. Vooralsnog werden de meeste peilingen op de locatie Bornhof gehouden.


Evenementen Zutphen 2016 in kaart

Zutphen - De evenementenkalender voor 2016 is rond. Afgelopen weken lag het ter inzage op het gemeentehuis. De laatste puntjes zijn nu op de i gezet en er kan niet meer aan worden getornd.

Op de agenda staan festiviteiten als Koningsdag, het Beethovenfestival en Ambacht 21. Daarnaast een paar nieuwkomers. Zo is daar het Foodwallfestival van 29 juli tot en met 31 juli, helemaal passend in de landelijke trend van festivals. Daarover binnenkort meer.

Ook bijzonder: het Geelvinck Fortepiano Festival, van 12 tot en met 27 oktober. Het Geelvinck museum wordt volgend voorjaar tijdelijk gehuisvest in het leegstaande Henriette Polak museum. Het heeft de volledige collectie van Sweelinck piano's in huis en dat past goed bij Zutphen met al haar muzikale activiteiten. Het muziekfestival van Geelvinck verhuist in oktober alvast naar Zutphen. Er worden dan kamerconcerten, een wandelconcert, een concours, verschillende masterclasses en een symposium gehouden.

Ook het succesvolle IJsselfestival staat weer op de agenda. Het festival heeft weer een paar bijzondere activiteiten naar zich toe weten te trekken. Zo vertelt wethouder Oege Bosch dat tegelijk met het festival de Noorderhaven officieel wordt geopend. Hoe dat gebeurt, wil de wethouder nog niet kwijt. Ook viert het Leger des Heils in Zutphen haar 125 jarig jubileum. Speciaal voor deze gelegenheid komt muziekkorps van het leger uit Amsterdam naar Zutphen voor een jubileumconcert.

De evenementenkalender is te vinden op de website van de gemeente Zutphen.


www.zutphen.nl