Een foto van IJsseljazz Gorssel 2015. Dit jaar vindt het plaats onder de noemer IJsseljazz 4 ALS op zondag 11 september 2016. Foto: Ton Otten Fotografie
Een foto van IJsseljazz Gorssel 2015. Dit jaar vindt het plaats onder de noemer IJsseljazz 4 ALS op zondag 11 september 2016. Foto: Ton Otten Fotografie Foto:

Grootse campagne voor ALS brengt Gorssel bij elkaar

Gorssel - Hoe klein een dorp kan zijn en hoe snel nieuws kan gaan bleek afgelopen week in Gorssel. Wat begon als steunbetuiging aan twee bij Stichting IJsseljazz betrokken dorpsgenoten door de dodelijke zenuw- en spierziekte ALS, ontwikkelde zich in razendsnel tempo tot een grootse campagne.

Door Alize Hillebrink-Korf

Binnen enkele seconden na het online zetten van het besluit van Stichting IJsseljazz vorige week om hun jaarlijkse Jazz & Blues festival in het teken te stellen van ALS, regende het op social media steunbetuigingen.

Bart van der Meij (47), voorzitter van Stichting IJsseljazz: "Toen we hoorden dat twee zeer nauw bij onze stichting betrokken dorpsgenoten ALS hadden was dit voor ons een grote schok. Het werd even heel stil tijdens onze bestuursvergadering. Diezelfde avond nog besloten we er iets mee doen. Wàt wisten we nog niet, maar in ieder geval ìets. We wilden onze betrokkenheid tonen. Als gebaar naar de betrokkenen en hun families."

'IJsseljazz 4 ALS'
Bart zocht contact met Stichting ALS Nederland en oud-stichtingsvoorzitter Rob van Essen ging in gesprek met artiesten. Aan de keukentafel in zijn woning vertelt Bart: "Vorige week besloten we om IJsselJazz 2016 om te dopen tot 'IJsseljazz 4 ALS' (de 4 uitgesproken in het Engels). "Om het iets van hele dorp te laten zijn, hebben we onze campagne 'Gorssel 4 ALS' genoemd."

One Number Concert
Het aantal steunbetuigingen binnen één week lijkt nog maar het topje van de ijsberg. Jazzpianist Bart van Lier die al jaren musiceert op IJsseljazz kwam daags na het besluit van de stichting met het idee van een 'One Number Concert'. Een concert bestaande uit één nummer dat op allerlei manieren in diverse stijlen ten gehore wordt gebracht. "We denken daarbij aan One Love, let's get together van Bob Marley. Het nummer zal gedurende dit concert gebracht worden door diverse bekende artiesten in een verscheidenheid aan muziekstijlen." Ook de bekende band New Cool Collective zal zijn steentje bijdragen aan de benefiet.

Het definitieve bedrag dat wordt opgehaald zal middels een symbolische cheque tijdens IJsseljazz in september worden overhandigd aan Stichting ALS Nederland. Bart: "Ons streefbedrag is om tienduizend euro op te halen. De teller staat nu op 455 euro, daar moet nog wat bij maar ja, we zijn ook nog maar net begonnen."

Spontane acties
Dat het initiatief ook lokaal breed wordt gedragen laten de opvallende hoeveelheid partijen uit het dorp zien die willen bijdragen. Zo hebben nu al veertig inwoners uit Gorssel en omgeving zich aangemeld voor de Amsterdam City Swim (ook een evenement ten behoeve van ALS) en organiseert Paasvuur Gorssel dit jaar een speciaal benefietpaasvuur. Ondernemersvereniging 'Gorssel Buitengewoon' en museum MORE zegden hun medewerking toe en de zonen van Van der Meij begonnen (ze hebben het niet van een vreemde) direct met het inzamelen van lege flessen."Dat is wat we willen bereiken," zegt Bart. "Spontane acties van mensen die iets willen doen." Dan zucht hij toch even. "Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen."

Wil je ook een actie starten voor Gorssel 4 ALS, of geld doneren? Ga dan naar de website.


https://gorssel4als.alsacties.nl