Petra Weel en Humphrey Herst (r) samen met eigenaar Frans Helmich bij Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Petra Weel en Humphrey Herst (r) samen met eigenaar Frans Helmich bij Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Nieuwe uitbaters Het Wapen van Baak

"We wilden meer, een volgende nieuwe uitdaging."

Baak – Vanaf maart heet partycafé De Bierkaai weer Het Wapen van Baak en staan achter de tap twee nieuwe uitbaters, namelijk Petra Weel en Humphrey Herst.

Door Alice Rouwhorst

In een ontspannen sfeer praat het echtpaar over hun verleden, het heden en hun toekomstplannen. Samen met hun zoon willen ze zich settelen in Baak en verder bouwen aan hun bestaan in de horeca. Daarin hebben ze hun sporen al wel verdiend. Van snackbar met snackwagen en een goedlopende kleine uitspanning in een bosrijke omgeving naar een gezellig bruin café de laatste zes jaar in Amersfoort.

"Maar het begon te kriebelen. We wilden meer, een volgende nieuwe uitdaging. We hadden een hele grote keuken, maar geen zaaltje, geen terras en dat wilden we wel graag. En dan ga je rondkijken op horecasites. We kwamen steeds bij dit pand in Baak uit. Want het heeft het allemaal: een fraai café, een sfeervolle partyruimte, een zonnig terras en tuin met een prachtig uitzicht. Dat is wat we zochten, deze gelegenheid heeft alles in zich, maakt het plaatje voor ons compleet", verklaart Humphrey op de vraag hoe ze in Baak terecht zijn gekomen.

Afscheid nemen en verder
Begin februari hebben ze een afscheidsfeest in hun café in Amersfoort gehad. "Het was de bedoeling om het klein te houden, maar het werd veel grootser dan gepland. Dat was heel fijn. Maar nu gaan we verder", zegt Petra.

"We zijn alle randvoorwaarden aan het regelen, zodat we vanaf 1 maart een goede start kunnen maken", vervolgt ze. "Afspraken met de bierbrouwer, het regelen van een domeinnaam, het maken van een website, bezoeken aan de groothandel, registratie bij de Kamer van Koophandel. En gesprekken voeren in de omgeving om te horen en te zien wat er allemaal hier leeft. En natuurlijk nieuwe woonruimte regelen". Dat laatste is bijna geregeld. Als het allemaal doorgaat krijgen ze zeer binnenkort de sleutel van een huurwoning in dezelfde straat als Het Wapen van Baak. Ook het maken van een kleine lunchkaart staat op het 'to- do'-lijstje. Daar zal zeker de eigen gemaakte saté en hamburger op staan. Naar eigen zeggen zijn deze niet te versmaden…

Drie in één
"Het zijn eigenlijk drie bedrijfjes in één bedrijf. Het terras en de tuin waar de gast lekker buiten kan zitten met een hapje en een drankje. Het tweede is het café dat een ontmoetingsplek moet zijn voor het dorp. De plek waar je naar toe gaat met vrienden, familie of buren om een balletje te stoten, te lunchen of om een avond te gaan stappen. Een plek waar gezellige (live)muziek is, zowel Engels- als Nederlandstalig", legt Humphrey uit. De smaakvol ingerichte partyruimte is het derde bedrijf dat ze naast het gebruik voor feesten en partijen, willen gaan exploiteren voor allerlei activiteiten ook in samenwerking met anderen in de omgeving. Zo kan het een start- en finishplaats voor een toertocht op de motor, fiets of oldtimer zijn of voor een puzzeltocht.

Eten, drinken en ontmoeten bij het Wapen

"Kort samengevat staat Het Wapen van Baak voor eten, drinken en ontmoeten", vult Petra aan.

Ze hopen dat ze met de naamsverandering meer voorbijgangers zoals toeristen, wandelaars en fietsers trekken, omdat de nadruk niet meer op 'bier' ligt.

Het meeste blijft bij het oude
De naam wijzigt, maar verder vinden er geen veranderingen plaats. "We laten de pub zoals die nu is; de foto's en de shirts blijven aan de wand, want daar horen ze. We nemen het verenigingsleven over. Het zal hoogstens hier en daar wat opgeruimd worden. Verder laten we het zo, want het sfeervolle café is een soort huiskamer voor de gasten, die ga je niet veranderen. Als je dat wel doet, haal je de ziel eruit. We zijn juist gevallen voor de pub, zoals die nu is. Deze is mooi van zichzelf", zegt Petra.

Wat er wel verandert zijn de openingstijden. Ze zijn elke dag open vanaf tien uur. Alleen in maart zijn ze de maandag nog even gesloten, zodat ze iets meer tijd hebben om dingen goed op de rit te zetten.

Frans Helmich, de eigenaar van het pand, is blij met de nieuwe uitbaters van Het Wapen van Baak. "De veel gehoorde kreet dat het café veel gesloten is, is dan niet meer de waarheid en dat is fijn", merkt Frans op. Hij hoopt op een gezellig, levendig café met veel activiteiten. Aan de inzet van het echtpaar zal het niet liggen.

Kennismaken
Op 1 maart is de officiële overdracht. Dan geven Annelies en Patrick Leferink, de huidige uitbaters, het stokje over aan Petra en Humphrey in het volste vertrouwen dat zij de kroeg waar hun ziel en zaligheid in ligt, goed zullen voortzetten. Zijzelf richten zich op haar baan bij een gemeente, zijn evenementen- en partycateringbedrijf Kermex en hun gezin.

"We zijn laatst bij de Muzikale Helden van Baak geweest", zegt Petra. "Mensen hebben toen de kans gehad om ons van een afstandje te bekijken. Ze kunnen echt kennis met ons maken tijdens het openingsweekend begin maart. In een rustige setting is iedereen op vrijdag 4 maart om 15.00 uur meer dan welkom aan de Wichmondseweg 30 en is het eerste rondje van de zaak.

Op zondag 6 maart vanaf 16.00 uur is er een live optreden van Fennie Koning. Zij is een allround zangeres, die naast country ook veel hits uit de jaren '70 en '80 op haar repertoire heeft. Iedereen is ook dan van harte uitgenodigd. Wij hebben er heel veel zin in", besluiten Petra en Humphrey enthousiast.