Verbouw vrije school De Zonnewende kan weer

worden opgepakt

Zutphen - Met de verbouw van de vrije scholen De Zwaan en de IJssel, die zijn overgegaan in De Zonnewende, wil het maar niet vlotten.

Tot voor kort was er onenigheid tussen de gemeente en stichting de Vrije School Noord- en Oost Gelderland (VSNON). De 2,6 miljoen euro die de gemeente beschikbaar stelde voor de verbouwing van de voormalige school De Zwaan aan de Valckstraat tot een nieuw complex van De Zonnewende, bleek niet voldoende om ook een bovenetage op het te verbouwen schoolgebouw te plaatsen. Er is nu nog maar plaats voor tien klaslokalen in plaats van de veertien die aanvankelijk in de planning stonden. Als compromis heeft het college besloten om het zogenaamde Tobiasgebouw aan de Valckstraat 32 te betrekken bij de school, zodat de onderwijslocatie in ieder geval voldoende vierkante meters tot haar beschikking heeft.

Gemeente stelt Tobiasgebouw ter beschikking

De gemeente is bereid om het Tobiasgebouw vrijblijvend te verstrekken. VSNON kan zich vinden in dit compromis en zal de verbouwing binnenkort hervatten, nadat deze maandenlang heeft stilgelegen.

Onderwijs voor vluchtelingen
Om vluchtelingen het verplichte onderwijs te kunnen bieden in de gemeente Zutphen, is tijdelijk de witte vleugel van het oude stadhuis in gebruik genomen voor voorbereidend voortgezet onderwijs. Na de zomer zal deze onderwijsinstelling plaats hebben in het pand aan de Waterstraat 33. Voor vluchtelingen in het basisonderwijs zal op het azc-terrein op de Voorsterallee een school gebouwd worden. Totale kosten hiervoor bedragen zo'n 1,3 miljoen euro. De kosten voor het basisonderwijs (ruim 830.000 euro) worden door het COA betaald, maar moeten door de gemeente wel worden voorgeschoten. De kosten voor het voorbereidend voortgezet onderwijs, de zogenaamde internationale schakelklas, bedragen zo'n 420.000 euro en vallen onder de reguliere kosten van de gemeente. Het onderwijs is dan ook bedoeld voor statushouders die (zijn) gaan wonen in de gemeente. Via de Algemene Uitkering komt daar een vergoeding van een x bedrag per leerling voor terug.
De gemeente verwacht dat er dit jaar zo'n 140 leerlingen gebruik maken van de internationale schakelklas. Van het basisonderwijs gaan zo'n 120 kinderen gebruik maken. Dit zijn kinderen die zowel van het azc komen, als van de noodopvanglocatie in Warnsveld.