Overhandiging van het sportloket bord door Hans Leutscher (adviseur Kenniscentrum Sport, rechts) aan Mirjam Beltman (beweegconsulent, midden) en Carina Krijnen (afdelingshoofd revalidatiegeneeskunde Gelre Zutphen, links). Foto: PR
Overhandiging van het sportloket bord door Hans Leutscher (adviseur Kenniscentrum Sport, rechts) aan Mirjam Beltman (beweegconsulent, midden) en Carina Krijnen (afdelingshoofd revalidatiegeneeskunde Gelre Zutphen, links). Foto: PR Foto:

Gelre Zutphen start sportloket voor
revalidatiepatiënten

Zutphen - In Gelre Zutphen start vanaf februari op dinsdagen een sportloket bij polikliniek revalidatiegeneeskunde. Dit sportloket vormt de schakel tussen het ziekenhuis, revalidatiecentrum en de sportwereld voor revalidanten tijdens en na de revalidatiebehandeling.

Revalidatiearts Marike Harmsen: "Mensen met een functionele beperking kunnen ondanks de revalidatie inactiever worden dan mensen die geen beperking hebben en daardoor een groter risico lopen op andere gezondheidsklachten. Wij merken dat veel patiënten aan het eind van hun revalidatiebehandeling graag weer willen bewegen of sporten maar niet goed weten hoe dit weer op te pakken. Daarom zijn wij heel blij dat wij hen nu kunnen verwijzen naar de beweegconsulent van het sportloket."

Beweegconsulent en psychomotorisch therapeut Mirjam Beltman verzorgt het sportloket in Gelre Zutphen. Ze vertelt: "Na verwijzing zie ik de revalidant op het sportloket. Tijdens dit adviesgesprek bespreek ik eerst welke wensen voor sport en bewegen hij of zij heeft en wat past bij de fysieke mogelijkheden. Dit is maatwerk omdat elke functiebeperking weer anders is. Verder motiveer en begeleid ik de patiënt de beweging in het dagelijks leven in te bouwen. Belangrijkste is dat de motivatie vanuit de patiënt zelf komt, want zo houdt hij of zij het beste het bewegen vol. Ik adviseer desgewenst over een passende beweeg- en/of sportplek dichtbij huis. Zo nodig overleg ik bijvoorbeeld met een sportschool over een programma op maat. Vervolgens ondersteun ik nog een paar keer telefonisch om bewegen en sporten blijvend onderdeel te laten worden van het dagelijks leven. En mocht het niet goed gaan, onderzoeken we samen opnieuw welke sport wel passend is."

Succesvol programma
Het sportloket komt voort uit het landelijke programma Revalidatie, Sport en Bewegen en richt zich op het structureel aanbieden van bewegen en sport aan (ex)revalidanten van zorginstellingen. Dit programma is in meerdere centra wetenschappelijk onderzocht. Het sportloket in Gelre Zutphen is mogelijk gemaakt door een 2-jarige subsidie van de Provincie Gelderland, Ministerie van VWS en Stichting Onbeperkt Sportief. Onderzocht wordt hoe het sportloket vervolgens onderdeel kan uitmaken van de reguliere financiering voor revalidatiegeneeskunde en ook voor andere specialismen ingezet kan worden.


www.gelreziekenhuizen.nl/Sportloket-Zutphen