Enkele ouderen helpen mee met het maken van sneeuwklokjes. Foto: PR
Enkele ouderen helpen mee met het maken van sneeuwklokjes. Foto: PR Foto:

Op Huis ter Weegen is het voorjaar al begonnen tijdens 'Jong ontmoet Oud'

Warnsveld - Kinderen van de vijfde klas (groep 7) van de vrije school de Zonnewende komen maandelijks in groepjes van vier op bezoek op Huis ter Weegen. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op waarvan wij u hier verslag doen.

De bewoners zitten klaar. Koffie, thee en warme chocolademelk is rond gedeeld en er is limonade voor de kinderen. Bijenwas, ijzerdraad en een snoeischaar liggen klaar. Het is voorjaar. Theoretisch gezien nog niet, maar alles komt al uit en overal bloeien de sneeuwklokjes. Een beter moment om sneeuwklokjes te gaan maken is er niet.
De kinderen komen binnen samen met de moeder, die ze begeleidt. Ze schrijven hun naam op de badge en even wordt daar bij stilgestaan. Mooie namen hebben ze, vinden de bewoners. Dan is het tijd om te beginnen. Eerst moet de bijenwas gekneed worden. Een heel karwei. Enkele bewoners helpen mee. Eén bewoonster zit gezellig naast een jong meisje. "Let u op of ze het goed doet?", wordt er gevraagd. "Nou, ze kneedt alleen maar", zegt ze verontwaardigd. Dat is goed, want de was moet eerst zacht worden om daarna vorm te krijgen. Al gauw zijn de kinderen druk bezig. De moeder helpt ook. Na een minuut of tien is het eerste sneeuwklokje geboren. Het blijkt dat er wel 300 soorten sneeuwklokjes bestaan. Deze ochtend zijn er zeker tien nieuwe soorten bij gekomen. De sneeuwklokjes worden in een bakje met oase en mos gestoken. Eén van de jongste bewoonsters heeft de moed al snel opgegeven. "Hier ben ik te oud voor", zegt ze. De alleroudste bewoner zet dapper door. Het valt niet mee, maar als laatste komt er toch een mooi sneeuwklokje te voorschijn. "Poeh! Dat valt tegen hoor!", roep een andere bewoonster. Na een uur is het bakje gevuld met diverse vormen sneeuwklokjes.

Een groot applaus krijgen de kinderen en ook de moeder, want die gaf hele goede instructies. De sneeuwklokjes blijven staan. Daar kunnen de bewoners nog een hele tijd van genieten. De bijenwas, die over is, krijgen de kinderen mee naar school. Daar gaan ze en de bewoners genieten nog even na. Tot een volgende keer!

Henny Pikkert,
Activiteitenbegeleidster Huis ter Weegen