Vrijwilligers van de Noordelijke Pomologische Vereniging klaar om fruitbomen te enten. Foto: PR
Vrijwilligers van de Noordelijke Pomologische Vereniging klaar om fruitbomen te enten. Foto: PR Foto:

Vrijwillige Pomologen adviseren over boomgaarden
en enten van fruitbomen

Warnsveld - Op zondag 28 februari gaat het nieuwe seizoen van start bij de Overtuin in Warnsveld. En het is een traditie geworden dat de eerste Opentuindag tevens de Entdag is. Vanaf 12.00 uur staan de vrijwilligers van de Noordelijke Pomologische Vereniging klaar om fruitbomen te enten.

Enten is nodig omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te kleine en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel. Bij het enten wordt op een onderstam een jong twijgje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom. Op deze wijze worden de eigenschappen van de 'oude' boom exact doorgegeven aan de nieuwe ent.

Heeft u thuis een geliefde fruitboom waar u graag een jong exemplaar van zou willen hebben? Dat kan wanneer u met een 1–jarig twijgje van ongeveer 30 centimeter van uw fruitboom (appel, peer of pruim) naar de Entdag komt. De vrijwilligers van de NPV enten de jonge loot tegen een geringe vergoeding. En over enkele jaren kunt u genieten van een heerlijk stukje vertrouwd fruit.

Deskundig advies fruitrassen
Ook geven zij deskundig advies bij de keuze van de verschillende bijzondere fruitrassen uit hun eigen collectie. Zij hebben twijgen van buitengewoon smaakvolle oude fruitrassen bij zich, denk aan appelrassen als Sterappel, Notarisappel en de Princesse Noble. En peren zoals de Suikerpeer, Oomskinderenpeer en pruimen zoals de Reine Claude verte en de Mirabelle.

Ook geven de pomologen advies over aanleg en onderhoud van boomgaarden, de aanplant en teelt en ziektebestrijding. Bij voldoende belangstelling zijn zij tot ongeveer 15.00 uur aanwezig.

In de tuin tooien duizenden sneeuwklokjes en krokussen als voorbodes van de lente de stinzenveldjes. Na een wandeling is het goed toeven in de sfeervolle oude boerderij welke is ingericht als galerie. De uit Utrecht afkomstige beeldend kunstenaar Juul Rameau bijt dit jaar de spits af met de expositie '101 papavers in één dag'. Het is tevens de titel van haar boek, waarin zij 101 geëtste papavers samen met zelfgeschreven gedichten bijeenbracht. Naast de papaveretsen zijn er ook schilderijen, grafiek en beelden van cortenstaal te bezichtigen. Deze tentoonstelling is tot en met 10 april te bezichtigen.

Galerie en terras altijd vrij toegang. De entree voor de tuin bedraagt € 3,00. Kinderen tot 16 jaar onder begeleiding hebben vrij toegang. Geopend van 11.00-17.00 uur.


www.deovertuin.nl