Wethouder Coby Pennings nam de eerste BEST-tas van bewoonster Tanja Smit in ontvangst. Foto: PR
Wethouder Coby Pennings nam de eerste BEST-tas van bewoonster Tanja Smit in ontvangst. Foto: PR Foto:

Eerste inzameling BEST-tas in
Zutphen gestart in de Zuidwijken

Zutphen - Vandaag is in de gemeente Zutphen de inzameling van de BEST-tas van start gegaan. De BEST-tas is een stevige tas van gerecycled plastic waarin boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel gedaan kunnen worden. Waardevolle spullen die prima hergebruikt of gerecycled kunnen worden. De eerste inzameling vond plaats in de Zuidwijken. Wethouder Coby Pennings nam de eerste BEST-tas van bewoonster Tanja Smit in ontvangst.

Wethouder Coby Pennings: "Met de BEST-tas willen we de inwoners meer service bieden door de gebruikte spullen aan huis op te halen. Zo verminderen we de hoeveelheid restafval en behouden we grondstoffen. Bovendien is de nieuwe inzameling goed voor de sociale werkgelegenheid." Bewoonster Tanja Smit is enthousiast over de nieuwe inzameling: "Hartstikke handig die BEST-tas. Ik heb de tas gevuld met kleding, LED-verlichting en een puzzel. Misschien maak ik een ander nog blij met mijn spullen en anders wordt het gerecycled."
De BEST-tassen worden tegelijkertijd opgehaald met het glas uit de zwarte kratjes. Blik en drankpakken kunnen sinds kort in de plastic zak bij de kunststofverpakkingen worden gedaan. Door verbeterde technieken kunnen deze herbruikbare afvalstromen gecombineerd ingezameld en verwerkt worden. Omdat vanaf nu de kleine elektrische apparaten met de BEST-tas ingezameld worden, is het zwarte kratje dus alleen nog voor glas bestemd.
Een nieuwe BEST-tas wordt, nadat deze vol aan de weg is gezet, automatisch en gratis binnen 4 tot 6 weken toegestuurd. Dit duurt zo lang omdat ieder pakket met de BEST-tas per adres wordt aangemaakt en de verspreiding uit kostenoogpunt in partijen gebeurt. Wie dit te lang duurt, kan de spullen gratis wegbrengen naar de kringloopwinkel van 2Switch, Skagerrakstraat 1a in Zutphen of het inleverpunt van 2Switch op het Recycleplein, Boggelderenk 3 in Zutphen. Of bel 2Switch om ze gratis op te laten halen: 0900 0205.

Samenwerking
De BEST-tas is een samenwerking tussen de gemeente Zutphen, Circulus-Berkel (servicenummer 0900 9552), Delta, kringloopbedrijf 2Switch, Weee Nederland en Leger des Heils Reshare. De BEST-tassen gaan naar Kringloopbedrijf 2Switch in Zutphen. Daar sorteren de medewerkers de spullen uit. Herbruikbare en verkoopbare spullen worden verkocht in de winkel. Kleding en ander textiel dat overblijft, gaat naar het Leger des Heils Reshare. De overige, niet verkoopbare spullen worden gerecycled.


Commissievergaderingen Waterschap vanaf nu openbaar

Regio - Drie commissies van Waterschap Rijn en IJssel buigen zich vanaf 23 februari over voorstellen rond waterveiligheid (12.00-14.00 uur), watersystemen, (afval)waterketen (14.00-16.00 uur), financiƫn en bestuurlijke zake (16.00-18.00 uur). Deze commissievergaderingen vanaf nu openbaar toegankelijk en vinden plaats in de Bovenslingezaal, Liemersweg 2 in Doetinchem. In de commissie Waterketen staan onder andere de uitgaven voor nieuwe automatisering op de waterzuiveringen in Aalten en Zutphen op de agenda. In de commissie Waterveiligheid en Watersysteem de bijdrage aan de renovatie van het gemaal in Eefde en het onderhoud van kleine watergangen. In de commissie Financiƫn en Bestuurlijke Zaken het internationaal beleid. De vergaderingen in 2016 zijn: dinsdag 23 februari, 19 april, 14 juni,23 augustus, 18 oktober en dinsdag 29 november. Tijden blijven hetzelfde.


www.wrij.nl/commissievergadering