Het nieuwe bestuur en de organisatie staan klaar voor de stadstriatlon in Zutphen op 18 september 2016. Foto: Alize Hillebrink-Korf
Het nieuwe bestuur en de organisatie staan klaar voor de stadstriatlon in Zutphen op 18 september 2016. Foto: Alize Hillebrink-Korf Foto:

Triatlon Zutphen verenigt drie partijen in één stichting

Zutphen - Dat Zutphen sportief is werd afgelopen week weer goed duidelijk. Op initiatief van twee sportverenigingen en één stichting is afgelopen donderdag Stichting Triatlon Zutphen opgericht. De vorig jaar voor eerst in Zutphen gehouden stadstriatlon was met 220 deelnemers zo'n succes dat de organiserende partijen de handen ineen sloegen.

Door Alize Hillebrink-Korf

Met een brede glimlach zet René Wientjes een ferme krabbel op de notariële akte. Zijn voorzitterschap van Stichting Triatlon Zutphen is een feit. "Gefeliciteerd met de geboorte van deze stichting" zegt notaris Rouweler. "Ik ben heel erg trots," straalt Wientjes. De aanwezigen knikken. Ze zijn er een beetje stil van.

De drie deelnemende partijen hebben ieder hun eigen specialisme: Stichting de vrije slag door Zutphen (DVSDZ) organiseert al jaren een zwemevenement door de Berkel, atletiekvereniging Hanzesport Zutphen organiseert jaarlijks verschillende mooie wedstrijden in en om Zutphen, baan- als wegwedstrijden en wielersportvereniging ETP Zutphen heeft diverse disciplines als mountainbiken, tourrijden, wielrennen en een eigen crossbaan. Het gemeenschappelijke doel van de drie clubs is het organiseren van een jaarlijkse triatlon als sportevenement in Zutphen.

Helemaal nieuw is de triatlon niet. In 1993 werd de laatste in Zutphen gehouden. ETP-voorzitter Stan Hompe kwam in 2013 met het idee de triatlon opnieuw te introduceren. Dit resulteerde in de eerste nieuwe triatlon in het najaar 2015. Alle drie de organisaties hadden zich er keihard voor ingezet. Voor herhaling vatbaar dus. En zoals een triatlon betaamt: je doet het met elkaar. Zo kwam het idee van de stichting.

Open lucht, stad en natuur
"Het is een echte stadstriatlon,"zegt Wientjes. "Namelijk in de gracht, langs de IJssel en door het centrum. Een prachtige combinatie van de open lucht, de stad en de natuur," glundert hij. Secretaris Philip Woertman geeft ook aan dat triatlons aan populariteit winnen: "Zwemmen in open water, lopen en fietsen is een soort lifestyle geworden. Duursporten in het algemeen krijgen meer aandacht. Mensen zoeken tegenwoordig wat meer de extremere kantjes op." Maar de nieuwe stichting zou niet sportief zijn zonder ambities. Wientjes: "Ons streven is om in 2020 de NK Triatlon naar Zutphen te halen en we hopen dit jaar 300 deelnemers te halen."

Sportieve straat
De nieuwe stichting moet natuurlijk worden gevierd en in de woonkamer van de nieuwe voorzitter rinkelt de deurbel onophoudelijk. Mevrouw Wientjes snijdt de taart aan met het nieuwe logo en na de koffie gaat de fles open. Blij wordt er geklonken. Of het nu toeval is of niet (dat houdt het gezelschap diplomatiek in het midden) maar de aanwezigen wonen bijna allemaal in dezelfde straat. Wientjes: "Tja, we kennen elkaar van het sporten en toevallig ook uit de buurt, dus we weten elkaar makkelijk te vinden, haha." Nu de groep toch bij elkaar zit wordt het vrolijke napraten functioneel. "We moeten nog even een afspraak maken met de wethouder," zegt bestuurslid Monique Meijer. "Wethouder Coby Pennings gaf vorig jaar het startschot van de triatlon en dat vond ze zo leuk dat ze alle vier de startseries wegschoot," vertelt Wientjes. Als er nog meer mededelingen volgen wordt het tijd om te gaan; de eerste vergadering van de nieuwe Stichting Triatlon Zutphen is nu ook een feit.

De nieuwe website is al in de lucht en de inschrijving voor de triatlon zal waarschijnlijk in de loop van maart open gaan.


www.triatlonzutphen.nl


Informatiemarkt

Gorssel - Op 10 maart van 14.00 tot 16.30 uur vindt in de protestantse Kerk in Gorssel een informatiemarkt plaats voor mantelzorgers, vrijwilligers en inwoners. Op de markt is informatie en advies over mantelzorg en vrijwilligerswerk te vinden. Er zijn instructieve presentaties over praktische problemen en kraampjes waar zorgaanbieders en professionele hulpverleners informatie verschaffen. Wethouder Trix van der Linden zal ook aanwezig zijn: "We willen dat iedereen zo zelfstandig mogelijk kan leven en wonen. Daar hebben we mantelzorgers en vrijwilligers hard bij nodig."