Jos'(r) vierkoppige team v.l.n.r. Berjan Zandink, Rene en Marcel Floris haalde ruim 7.500 euro binnen. Foto: PR
Jos'(r) vierkoppige team v.l.n.r. Berjan Zandink, Rene en Marcel Floris haalde ruim 7.500 euro binnen. Foto: PR Foto:

Jos Dijkman schaatst 200 kilometer voor Cystic Fibrosis

Warnsveld - Jos Dijkman uit Warnsveld schaatste tweehonderd kilometer om geld in te zamelen voor Skate4Air, een stichting die zich inzet voor patiënten met Cystic Fibrosis. Met hulp van ruim vijftig sponsoren haalde hij meer dan € 3300,- op. Een mooi resultaat voor een half jaar trainen en negen uur afzien in de Oostenrijkse kou.

Door Martijn Siemes

Veel Nederlanders dromen nog steeds van een echte Friese Elfstedentocht. De doeners gaan al jaren naar het Oostenrijkse Weissensee waar sinds 1989 de 'alternatieve elfstedentocht' wordt gehouden voor fanatieke schaatsers op natuurijs. Jos Dijkman deed dit jaar voor het eerst mee om geld in te zamelen voor mensen die lijden aan Cystic Fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd. Een ingrijpende aandoening aan de luchtwegen waardoor patiënten steeds meer moeite krijgen met ademhalen.

Voor Dijkman is CF erg persoonlijk: "Mijn dochter van vier heeft deze aandoening en ze heeft dagelijks medicatie nodig. Het is een erfelijke ziekte en je kunt het gen bij je dragen. Het is in Europa ook een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Een op de dertig mensen is drager van het gen."

Skate4Air is een stichting die zich inzet voor de bestrijding van Cystic Fibrosis. Jos en zijn team haalden het afgelopen half jaar geld op voor deze stichting zodat ze onderzoek kunnen doen naar deze ziekte. Dijkman: "We hebben de afgelopen periode op verschillende manieren geprobeerd om zo veel mogelijk binnen te halen. We hebben cake, loten, Skatties - een soort teddyberen – verkocht en fitnessclinics georganiseerd voor ondernemers. En het schaatsen natuurlijk, wat ook gewoon heel leuk was om te doen. We wilden zo veel mogelijk reuring veroorzaken zodat meer mensen over deze ziekte en de bestrijding zouden horen."

Tweehonderd kilometer was voor Dijkman wel echt een uitdaging: "Ik heb vroeger veel geschaatst, maar dat was al wel twintig jaar geleden. In oktober kocht ik weer schaatsen en het viel mij eigenlijk mee. Maar tweehonderd kilometer is niet een afstand waar je zomaar even voor oefent. Het is 9 uur lang achter elkaar sporten. De eerste honderdzestig kilometer ging mij nog vrij makkelijk af, maar daarna kwam de man met de hamer. Vanaf toen moest ik puur op wilskracht door."

Zijn doorzettingsvermogen werd beloond. Samen met het de sponsorgelden van zijn schaatsprestatie kreeg Dijkman € 3.300,- gedoneerd. Van de plaatselijke Renault-garage mocht hij een sponsorauto gebruiken voor de reis naar Oostenrijk. Jos' vierkoppige team (Berjan Zandink, Rene en Marcel Floris) haalde ruim € 7.500 binnen en de teller van Skate4Air staat op dit moment op ruim € 300.000,-, een nieuw record. Dijkman is daarom erg tevreden want hij zag zelf de resultaten van Skate4Air: "De toekomst ziet er hoopvol uit. Er zijn veel verschillende vormen van deze ziekte en er wordt bij een aantal patiënten flinke vooruitgang geboekt. Er schaatste zelfs een meisje met dat de ziekte heeft en medicijngebruik haar longcapaciteit wist te verdubbelen."

Op www.skate4air.nl zijn foto's en filmpjes te bekijken over de tocht tegen taaislijmziekte. Daar kunt u ook het profiel vinden van Jos Dijkman (waarop nog deze maand gedoneerd kan worden) die zich al weer aan het bereiden is voor volgend jaar.