"Vrijwilligers zijn de kurk waar alles op drijft". Foto: PR Foto:

Rode taart voor vrijwilligers noodopvang vluchtelingen

Zutphen - Voor de ondersteuning van noodopvang van vluchtelingen, ontving de Vrijwilligerscentrale van Perspectief-Zutphen afgelopen zaterdag 30 januari een rode taart van de PvdA Zutphen-Warnsveld. Dankzij de inzet van talloze vrijwilligers en samenwerking met o.a. Humanitas, t Gilde en stichting Compassie is de tijdelijke opvang van vluchtelingen in Zutphen probleemloos verlopen.

Perspectief Zutphen heeft eind 2015 twee maal de organisatie van de noodopvang van vluchtelingen in de Hanzehal op zich genomen. Toen het eerste verzoek van het COA aan de gemeente Zutphen kwam om vluchtelingen voor een paar dagen op te vangen werd gelijk duidelijk dat er in korte tijd veel moest gebeuren. Coördinator Vrijwilligersbemiddeling, Marian van Uffelen (2e van rechts): "De eerste keer was de noodopvang een hectische gebeuren. Alles moest eigenlijk nog worden bedacht. Gelukkig hadden we via de Vrijwilligerscentrale Zutphen, een haast onuitputtelijke bron van honderden vrijwilligers (er zijn zo'n 500 vrijwilligers aan de slag geweest). Deze vrijwilligers waren bijna dag en nacht beschikbaar. Zo werden er activiteiten georganiseerd voor de kinderen van vluchtelingen, werd de was gedaan en was er een luisterend oor voor de verhalen van de vluchtelingen."

Er kwam een tweede verzoek van het COA om wederom tijdelijk vluchtelingen voor nood op te vangen. Wethouder Annelies de Jonge (PvdA) verantwoordelijk voor de vluchtelingenopvang, twijfelde om op dit verzoek in te gaan, maar besloot in samenspraak met Perspectief om voor een tweede keer vluchtelingen op te vangen. "Vrijwilligers zijn de kurk waar alles op drijft, zonder deze club mensen is het niet mogelijk om menselijke maat te bieden."