'Bêentels Kabaal' was dé afsluiting van de dag. Foto: PR
'Bêentels Kabaal' was dé afsluiting van de dag. Foto: PR Foto:

Eefdese senioren genieten van culturele activiteiten

Eefde - Vrijdag 5 februari was het al vroeg een drukte van belang in het dorpshuis Het Hart. Het was de dag van de jaarlijkse Seniorendag, georganiseerd door de Oranjevereniging Eefde, waarop de 'oudere jongeren' uit Eefde een gevarieerd programma voorgeschoteld krijgen.

De vorig jaar afgetreden voorzitter van de Oranjevereniging Klaas Bron introduceerde zijn opvolger, de heer Peter Harmens. Burgemeester Van 't Erve vertelde in het kort de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente en beantwoordde een aantal vragen vanuit het publiek.

Het feit dat in Gorssel sinds mei 2015 het grootste museum voor Nederlands Mordern Realisme is gevestigd, was voor de Oranjevereniging Eefde reden om kunsthistoricus Marguerite Tuijn uit te nodigen om iets te vertellen over de achtergrond, de bouw en de bijzondere collectie van het museum. Daarna was er een optreden van Diny Berenpas en Linie Esselink oftewel De Mölledeerns. Deze twee dames speelden accordeon en nodigden de aanwezigen uit om mee te zingen met vele bekende liedjes van toen. Het muzikale gedeelte werd afgewisseld met gedichtjes en grappige verhaaltjes. Bijkomend van een heerlijk stamppottenbuffet kon men genieten van een optreden van de Boeren Dansers uit Gorssel. De dansgroep houdt de folklore dansen die rond de jaren 1900 in de Achterhoek gedanst werden, levend. De Veleta, de Spaanse wals en de De Driekusman, ze kwamen allemaal voorbij, maar de Hanendans was toch wel bijzonder. Het spreekwoord 'waar er twee vechten om een been, gaat de derde er mee heen', werd op komische wijze uitgebeeld.

De dag werd afgesloten met een optreden van muziekvereniging met een dweilend accent: 'Bêentels Kabaal'. De leden van deze muziekvereniging gaan niet strak gekleed en lopen niet allemaal in de maat achter de muziek aan. Zij speelden vrolijke muziek en zetten de zaal op een sfeervolle wijze op de kop. Met recht de uitsmijter van de dag te noemen!