De zieke vrouw van Jan Havickz. Steen c. 1658-c. 1662 (Rijksmuseum). Foto: PR
De zieke vrouw van Jan Havickz. Steen c. 1658-c. 1662 (Rijksmuseum). Foto: PR Foto:

Minnepijn in de 17e eeuw bij Gorsselse Kunstkring

Gorssel - Op maandag 22 februari om 20.00 uur houdt Dr. David Overbosch een lezing in de PKN Kerk, Hoofdweg 27 te Gorssel. David Overbosch is voormalig internist en directeur van het Instituut Tropische ziekten van het Havenziekenhuis te Rotterdam.

In de 17e eeuw werden schilderijen gemaakt met afbeeldingen die op het eerste gezicht een medische voorstelling tonen, maar bij nadere beschouwing toch een andere betekenis hebben. In de zogenoemde "genreschilderkunst" uit de 17e eeuw worden diverse morele onderwerpen in verhulde vorm getoond.

Voorbeelden daarvan zijn schilderijen waarop doktersbezoeken worden afgebeeld. Op het eerste gezicht een gewoon tafereel, maar bij nadere beschouwing een burleske voorstelling waarin de spot met de patiënt en de dokter wordt gedreven. Vaak wordt verwezen naar betekenissen uit de oudheid en de bijbel maar ook naar 17e eeuwse schrijvers, zoals bijvoorbeeld Jacob Cats. Opvallend daarbij is hoe groot de kennis van de literatuur bij de gegoede burgerij was. Vooral Jan Steen, maar ook andere bekende Nederlandse en Vlaamse schilders, hebben schilderijen gemaakt met onderwerpen in het medisch 'genre'. In een lichtvoetige ontdekkingstocht worden de grensgebieden tussen medische voorstelling en achterliggende betekenis belicht. De geïnteresseerde kijker doet daardoor telkens weer nieuwe ontdekkingen in musea over de gehele wereld.

Introducés en belangstellenden zijn welkom. Zij betalen 10 euro. Informatie via de mail of website.


secretarisgkk@gmail.com

www.gorsselsekunstkring.nl