Jan, Peter van der Voort en Sjoerd. Foto: Alize Hillebrink-Korf
Jan, Peter van der Voort en Sjoerd. Foto: Alize Hillebrink-Korf Foto:

Ontdekken waar je kracht ligt èn wat je aankunt

Zutphen - Middenin de weilanden, aan de rand van Zutphen ligt een zorgboerderij met de opvallende naam 'Project PI'. Peter en Ingeborg van der Voort wonen sinds maart 2015 in de monumentale Havezate 't Meijerink uit 1378 en creëerden er een zorgboerderij. Inmiddels hebben verschillende deelnemers er hun plek gevonden, maar er kunnen er nog meer bij.

Door Alize Hillebrink-Korf

Met hun drie jonge kinderen verruilde het echtpaar afgelopen jaar het stadse Haarlem voor hun leven op het Zutphense platteland. "We wilden graag buiten wonen en werken,"vertelt Ingeborg. "Ik heb een boerenachtergrond en Peters ouders hadden een rozenkwekerij. "In mijn werk als verpleegkundige merkte ik hoeveel mensen er eigenlijk binnenzitten. Werken met je handen kan mensen juist helpen vind ik." Met de realisatie van de zorgboerderij kunnen Peter en Ingeborg alle facetten combineren: het praktijkgericht begeleiden van mensen op de boerderij in combinatie met hun eigen gezin.

Ingeborg is psychiatrisch verpleegkundige en werkte jarenlang in de gezondheidszorg op gesloten afdelingen, in de crisisdienst en ambulant. Peter is werktuigbouwer en werkte tien jaar als docent/coach in het MBO en HBO en als organisatieadviseur. Hun brede kennis, ervaring en enorme gedrevenheid vormen de bouwstenen waarop ze hun zorgboerderij runnen.
Behalve twee honden en konijnen heeft het vroegere melkveebedrijf geen dieren. In de voormalige kalverenstal komen dit voorjaar drie varkens en er zijn schapen en kippen gepland. Peter wil ook graag slachthanen erbij. "Nee, de varkens zijn plezierdieren, die slachten we niet!" lacht Ingeborg.

Dagbespreking
In de authentieke keuken zitten vijf deelnemers aan tafel. Het is negen uur in de ochtend en Peter schenkt koffie in boerenbontservies. Hier hangt de sfeer van tijd, rust en aandacht. Gewoontegetrouw begint de dag met de dagbespreking. "Hoe zit jij erbij, Jan?" vraagt Ingeborg. "Ik zit niet zo lekker," zegt Jan. "Ik wilde vanmorgen liever in bed blijven liggen, maar ben toch maar gekomen. Nu ben ik wel blij dat ik er ben." Henk heeft er zin in vandaag en is benieuwd wat hij mag gaan doen. Daan komt wat later binnen. "Ik zit goed in mijn vel vandaag, maar ik moet zorgen dat ik niet overprikkeld raak, daarom heb ik vanmorgen uitgeslapen en dat is me goed bevallen." Deelnemers Jos en Henk hebben een vorm van dementie, Daan heeft een psychiatrische aandoening en Sjoerd is voortijdig schoolverlater. Ingeborg: "Hij komt hier sinds kort en samen met hem werken we eraan dat hij mogelijk een studie kan gaan oppakken."

De taken worden verdeeld. Daan en Henk gaan het snoeihout afvoeren. De picknickbank moet worden gelakt en er moet een deur worden getimmerd voor het verfhok. Wie echt zijn energie kwijt wil kan gaan puingraven op de plek waar de trampoline moet komen.
Terwijl Peter de mannen meeneemt naar de deel voor instructies vertelt Ingeborg: "Ons belangrijkste doel is structuur bieden in de veilige omgeving van de boerderij. Door aan het werk te gaan proberen we de eigen kracht van de deelnemers te versterken en hen te leren omgaan met hun kwetsbaarheid. De vraag daarbij is: Hoe krijg je kracht en kwetsbaarheid in balans. Dus ontdekken waar je kracht ligt èn wat je aankunt."

Project PI
Het project van Peter en Ingeborg heeft de naam 'Project PI'. Ingeborg: "PI staat voor onze initialen, maar is ook het wiskundige getal Pi, waarmee je een cirkel kunt berekenen." The circle of life? "Ja, dat zou je zo kunnen zeggen, de cirkel van continue verandering. Mensen die hier komen kunnen op allerlei manieren zijn vastgelopen in hun leven, in de maatschappij. Samen gaan we op zoek naar oplossingen. We richten ons op de weg ernaar toe," verklaart Ingeborg.
Op de deel wordt gemeten en gezaagd. Maar schoolverlater Sjoerd heeft het even gehad. "Je kunt ook takken gaan knippen, stelt Peter hem voor. "Of ga je liever eerst even een takkie roken?" Dat laat Sjoerd zich geen tweede keer zeggen, vlug rolt hij een shagje en knijpt er even tussenuit.

Zorgboerderij Project PI biedt elke dinsdag en donderdag (en in de toekomst ook op maandag) plaats aan maximaal 15 deelnemers. Voor meer informatie zie de website.

Op verzoek van de deelnemers zijn hun namen gefingeerd.


www.projectpi.nl


De Zutphense H.A.N.D. sponsort voor recordbedrag

Zutphen - In 2015 heeft Stichting De Zutphense H.A.N.D. 39 aanvragen voor sponsoring van goede doelen gehonoreerd; 10 regionale- en 29 internationale doelen, waaronder extra hulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Het totale bedrag dat geschonken is, komt uit op ruim € 72.000 en dat is het hoogste bedrag in het bestaan van de H.A.N.D.! Het bestaansdoel van De Zutphense H.A.N.D is hulp bieden, al bijna 45 jaar. De ondersteuning wordt mogelijk gemaakt door de vrijwilligers in hun kringloopwinkel, de schenkers van verkoopbare goederen, giften en natuurlijk de klanten. Maar vooral ook door de aanvragers, die bij die goede doelen betrokken zijn. Alles en allen afkomstig uit de regio Zutphen. Voor 2016 kunnen steeds aanvragen voor sponsoring van goededoelen-projecten worden ingediend via de website.


www.kringloopwinkel-hand.nl