In de openbare boomgaard staan 45 fruitbomen en 35 soorten oude fruitrassen. Foto: PR
In de openbare boomgaard staan 45 fruitbomen en 35 soorten oude fruitrassen. Foto: PR Foto:

Wintersnoei in de Stadsboomgaard

Zutphen - Gelukkig was het afgelopen zaterdag 6 februari droog. Dat kwam goed van pas bij de jaarlijkse wintersnoei in de Stadsboomgaard aan het Bongerdspad in Zutphen. Twaalf vrijwilligers snoeiden de fruitbomen van de historische boomgaard. Ook werden er nieuwe fruitbomen aangeplant.

Er komt heel wat kijken bij het snoeien van een fruitboom. De vakkundige ogen van snoeichef Wil Taken van IVN-werkgroep Venel (Vrijwillig educatief natuur- en landschapsbeheer) dwalen over de boomgaard. Tijdens de snoeiwerkzaamheden legt hij geduldig uit wat hij doet. In zijn ene hand houdt hij een stokzaag, zijn andere hand wijst aan wat hij bedoelt. Dat is fijn voor de deelnemers die nog niet veel ervaring hebben.

Waterloten
"Snoeien in de winter heeft het voordeel dat de sapstromen van de boom stilliggen," zegt Wil. "En omdat er geen bladeren aan de bomen zitten kun je goed zien wat de vorm is van de boom. Het voordeel van zomersnoei is dat de boom na de snoei minder waterlot aanmaakt. Wil wijst omhoog: "kijk die rechtopstaande zuigers zijn waterloten." De deelnemers knikken instemmend. De fruitbomen die in 2012 zijn aangeplant ter herstel van de historische boomgaard, zijn het afgelopen jaar voor het eerst ook in de zomer gesnoeid. Deze winter krijgen ze daarom maar een kleine snoeibeurt. De volwassen bomen krijgen daarentegen een grotere beurt. In de openbare boomgaard staan 45 fruitbomen en maar liefst 35 verschillende soorten oude fruitrassen. Sommigen daarvan komen nog maar sporadisch voor in Nederland.
Roel Hekkelman van de gemeente assisteert de ploeg op zijn vrije zaterdag. Onder het zwarte doek van zijn gele gemeente-pickup haalt hij drie fruitbomen tevoorschijn. De snoei-experts beoordelen goedkeurend de bomen: "Stevige jongens, mooie kluiten," wordt er gemompeld. Een kweker uit Halle heeft de oude fruitrassen geleverd. Het is een Laxton's Fortune, Zure grauwe Reinet en een Princesse Noble. "Vorig jaar zijn er maar liefst drie omgewaaid tijdens de storm," legt Alize Hillebrink uit, coördinator van de boomgaard. "Een heerlijk gevoel die jonge bomen de grond in te zien gaan," zegt ze. Na uitgebreide keuring wordt er één boom handmatig uit de boomgaard verwijderd. De Gieser Wildeman, een lekkere stoofpeer. "De uitlopers zijn vitaal, maar zijn stam niet," oordeelt Roel. "Hij heeft een paar jaar de tijd gehad, maar dit wordt niks. Die zullen we nog voor het eind van de winter vervangen."

Wilt u meehelpen? De Stadsboomgaard doet ook mee met NLdoet op 11 maart. U kunt zich aanmelden via www.nldoet.nl of via stadsboomgaardzutphen@live.nl.


www.stadsboomgaardzutphen.webklik.nl


Natuurwerkgroep werkt in Hassinkbos

Gorssel – Zaterdagochtend 13 februari gaat Natuurwerkgroep Gorssel vanaf 9.00 uur aan het werk in het Hassinkbos te Epse. Wie wil helpen, is van harte welkom. Men gaat o.a. snoeien en opslag verwijderen. Men start aan de ingang Huzarenlaan vanaf de Lochemseweg. Gereedschap is aanwezig. Natuurwerkgroep Gorssel werkt dit winterseizoen nog twee keer op de Gorsselse Heide: vrijdag 19 februari (13.30 uur) en zaterdag 12 maart (9.00 uur). Ook dan is hulp welkom.


Meer informatie via Ben Rutenfrans: 0575-494110 of benrutenfrans@hotmail.com