Internationale schakelklas start voorzichtig

Zutphen - De internationale schakelklas voor (voormalige) vluchtelingen van 12 tot en met 18 jaar komt langzaam van de grond. Voor de school die zich in het voormalige schoolgebouw aan de Waterstraat 33 gaat vestigingen, bleek kort voor de start dat er een kantoorfunctie op zit en het bestemmingsplan van het pand dus moest gewijzigd. De school is nu tijdelijk verhuisd naar de witte vleugel van het oude stadhuis.

Door Meike Wesselink

"Een vervelende ontwikkeling die we door tijdsdruk over het oog hebben gezien", noemt Patricia Withagen de situatie. "Maar het belangrijkste is dat de schakelklas op tijd kan beginnen".
Het voormalige ROC-pand, vlakbij de Vischpoorthaven zou in eerste instantie tijdelijk plek bieden aan de kinderen met verblijfsstatus. Op het laatste moment ketste de Apeldoornse vastgoedondernemer, Willem Goudkuil de tijdelijke deal af. De gemeente dacht kort daarna een permanente plek te hebben gevonden aan de Waterstraat. Waarschijnlijk is dit ook het geval, maar de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen laat nog een maand of twee op zich wachten.

Intussen hebben een aantal leerlingen vanaf afgelopen maandag 8 februari voorzichtig kennisgemaakt met de eerste docenten in de witte vleugel. Het gaat om tien zogenaamde alleenstaande minderjarige jongeren die zich de afgelopen maand in Zutphen hebben gevestigd in een begeleid wonen traject en drie kinderen die uit gezinnen komen met een verblijfsstatus. Volgende week komen daar nog eens vier kinderen bij.

Er ligt geen eenduidige leermethode, maar individueel wordt gekeken naar wat de kinderen nodig hebben en stapje voor stapje wordt aan een onderwijsplan gewerkt, die naar verwachting in de zomer is uitontwikkeld. Jos Fleskes is coördinator en vanuit de vijf onderwijsinstellingen voor voortgezet onderwijs die samen optrekken om de internationale schakelklas te realiseren, benaderd. Fleskes is de schakel tussen onderwijs, gemeente en alle andere partijen die te maken hebben of krijgen met de schakelklas (bijvoorbeeld COA of Pactum die zich bezighoudt met huisvesten van de jongeren). "We hebben de hartekreet 'wanneer mogen we beginnen' al gehoord. Het lijkt erop dat ze ernaar uitkijken om naar school te gaan. Over het algemeen is de motivatie van de kinderen bijzonder groot, ondanks dat ze zoveel hebben meegemaakt."

Deze week worden stoelen, digiborden, boeken en alles wat er maar nodig is om les te geven naar de witte vleugel verhuist. In eerste instantie gaan de docenten van de vijf scholen zich bezighouden met het onderwijs dat voornamelijk bestaat uit taallessen, maar waarin ook bewegen (een praktisch hulpmiddel bij traumaverwerking), lessen in burgerschap, eventueel fietslessen en andere praktische zaken worden gegeven. Het is een tussenstap om de jongelui klaar te stomen voor het voorgezet onderwijs.

Fleskes verwacht dat het aantal leerlingen tot juni ongeveer stijgt tot zeventig. In die maand opent ook de tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen in Warnsveld. "We gaan ervan uit dat dan nog eens 10% van het (maximum) aantal vluchtelingen van 400 in de internationale schakelklas komt. Ook bij het te openen azc hanteren we deze 10%".

Fleskes die leidinggevende in de zorg was, wethouder in Deventer en ook ervaring heeft in het onderwijs is misschien wel de juiste man op de juiste plek. Aan hem de taak om het grote project aan elkaar te linken en dát in goed overleg. Fleskes heeft vernomen dat er over de locatie in de Waterstraat vragen zijn over mogelijk overlast tijdens pauzes. "We denken er aan om bijvoorbeeld niet alle klassen tegelijk te laten pauzeren of om voor begeleiding tijdens de pauzes te zorgen. Belangrijk is om alles zo goed mogelijk te bespreken. Ik geloof dat voor elk probleem zich een oplossing aandient."