Luchtfoto van zwembad In de Dennen in Vorden. Foto: PR
Luchtfoto van zwembad In de Dennen in Vorden. Foto: PR Foto:

Zwembad in De Dennen draait rode cijfers

Voortbestaan komt onder druk te staan

VORDEN - Stichting zwem- en recreatiebad in De Dennen heeft in 2015 rode cijfers gedraaid. Vanaf 2014 moet de stichting het openlucht zwembad zonder subsidie van de gemeente Brockhorst exploiteren. Het bestuur van de stichting heeft een actieplan opgesteld om enerzijds de kosten verder terug te brengen en anderzijds de opbrengsten te verhogen.

Bestuurslid en penningmeester Diana Willemsen constateert dat op basis van de voorlopige jaarrekening 2015 in navolging van 2014 het tekort opnieuw circa € 30.000,- bedraagt. Dit betekent dat de stichting verder inteert op haar reserves en kwetsbaarder wordt om financiële tegenvallers op te vangen. Het voortbestaan van het zwembad komt daarmee verder onder druk te staan.

Voorzitter Wolter Ziggers licht toe dat het niet mee valt om een openlucht zwembad zonder subsidie te exploiteren: "Zo kregen wij in 2013 voor de laatste keer van de gemeente Bronckhorst nog een jaarlijkse subsidie van € 140.000,- ten behoeve van de exploitatie. Door flink te investeren in energie besparende maatregelen en nieuwbouw van de oude accommodatie, hebben we een aantal kosten flink kunnen terugbrengen. We zijn gelukkig schuldenvrij en willen dit voor de toekomst zo houden. Toch moeten we een extra slag maken om tenminste kostenneutraal het nieuwe seizoen af te sluiten. Nog beter is dat we al in 2016 winst maken en kunnen investeren in de toekomst".
Daarom heeft het bestuur voor 2016 een actieplan opgesteld. Twee speerpunten hierin zijn het werven van vrijwilligers en het vinden van vrienden voor het zwembad.

Vrijwilligers gezocht
Bestuurslid Riske Legtenberg en bedrijfsleider Timme Koster hebben een plan opgesteld om meer vrijwilligers te werven om daarmee personeelskosten uit te sparen. Behalve voor werkzaamheden in de horeca, het groen, de administratie en de schoonmaak is de stichting op zoek naar vrijwilligers die toezicht bij het bad willen houden.

Om goed toezicht uit te kunnen voeren, krijgen de vrijwilligers een opleiding. Vrijwilliger zijn bij het zwembad moet vooral leuk zijn, uit afwisselende werkzaamheden bestaan en het gevoel geven om samen voor een goede zaak bezig te zijn. Elders in het Contact treft u een advertentie aan om vrijwilliger te worden van het zwembad.

NLdoet.nl
Voor 12 maart a.s. kunt u zich in het kader van de landelijke actie NLdoet.nl aanmelden om te klussen op het zwembad (schilderen, zwembad gereed maken voor het nieuwe seizoen). U kunt gelijk sfeer proeven of vrijwilliger worden voor het zwembad iets voor u is.

Vriend van het zwembad
In de maand april gaan de bestuursleden en andere vrijwilligers de deur langs om u te vragen 'Vriend van Zwembad in De Dennen' te worden. De stichting rekent dan op uw financiële bijdrage in de vorm van een donatie. Als u vrijwilliger wilt worden, dan kunt u dat natuurlijk meteen aangeven.

Bestuursleden van de stichting staan in april ook met een kraam bij Albert Heijn om u te vragen of u statiegeld af wilt staan voor het zwembad en of u vrijwilliger wilt worden van het zwembad. Wilbert Grotenhuys van Albert Heijn stelt de speciale gele knop van de retour voor statiegeldflessen de hele maand april beschikbaar voor Zwembad in De Dennen.