Medewerkers afdeling Spoedeisende hulp nemen Kika-beertjes in ontvangst. Foto: PR
Medewerkers afdeling Spoedeisende hulp nemen Kika-beertjes in ontvangst. Foto: PR Foto:

Vluchtelingen naar school in Waterstraat

ZUTPHEN - In het pand aan de Waterstraat 33 worden vanaf 8 februari weer lessen gegeven. Daar wordt een internationale schakelklas gehuisvest met minderjarige vluchtelingen.

Zij leren vooral de Nederlandse taal, zodat ze vervolgens kunnen instromen in een van de scholen in het voortgezet onderwijs. Op maandag 8 februari wordt gestart met een groep van tien tot vijftien kinderen. Deze alleenstaande minderjarige jongeren wonen sinds januari in Zutphen.

oor de komst van minderjarige vluchtelingen in de noodopvang in Warnsveld en het asielzoekerscentrum in Zutphen zal de internationale schakelklas naar verwachting doorgroeien naar 8 groepen van tien á vijftien kinderen.


Knuffels als pleister op de wonde

Regio- Toen de christelijke Vrouwenvereniging Triangel (Passage Warnsveld-buiten) en de ouderensoos Leesten-Warken nadachten over de vraag hoe zij de opbrengst van de kerstcollecte een zinvolle besteding konden geven, kwam er snel een antwoord op die vraag van Ruud Valkenborg. Ruud is werkzaam op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Gelre Ziekenhuis. Bij zijn werk wordt hij regelmatig geconfronteerd met kinderleed. En dat leed moet verzacht worden.

Op 2 februari j.l. werd een afvaardiging van de beide verenigingen ontvangen door Rob Tuyten, afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp, met zijn medewerkers Ingrid, Pascal en Ria. Rob vertelde dat het Gelre Ziekenhuis de afdeling Spoedeisende Hulp kindvriendelijker wil maken. Zo worden de muren op de gipskamer voorzien van dierafbeeldingen in kleur. Kinderen die op de gipskamer worden geholpen mogen straks zeggen welke dierenkleur hun gips moet hebben.

De door de beide verenigingen aangeboden Kika beertjes sluiten prachtig aan bij de gedachte van het Gelre Ziekenhuis. Dat ook andere (Kika-kinderen) baat hebben bij deze besteding van de kerstcollecte is daarbij dubbele winst.


Stilteruimte bij Sutfene

Zutphen - Op vrijdag 5 februari 2016 is de opening van de stilteruimte van Sutfene. Deze ruimte is speciaal ingericht voor wie behoefte heeft aan een moment van rust of stilte. De ruimte is bedoeld voor cliënten, familieleden, vrijwilligers en medewerkers van Sutfene, maar toegankelijk voor iedereen.

De stilteruimte is mede door kunstwerken van Anne-Marie van der Wilt zo ingericht dat iedereen zich er thuis kan voelen, ongeacht levensbeschouwelijke achtergrond.Vanaf september 2014 is de wekelijkse collecte in de kerkdienst bij Sutfene bestemd voor de stilteruimte. Daarnaast zijn sponsoren gezocht voor een bijdrage in de kosten van de verschillende kunstobjecten. De volgende bedrijven/instellingen hebben een bijdrage geleverd aan de stilteruimte: Diakonie PKN, Monuta, Stichting Vrienden van Sutfene en Zozijn.


Lezing De Polsbroek

Zutphen - Donderdag 11 februari houdt Ap Lammers, bestuurslid van de Historische Vereniging Zutphen, de lezing 'De verdwenen wijk De Polsbroek' tijdens het Historisch Café in het Volkshuis aan de Houtmarkt 72 te Zutphen. Een lezing voor de leden en niet leden van Historische Vereniging Zutphen. Deze volkswijk die in de jaren zestig van de vorige eeuw nagenoeg geheel is ontmanteld had binnen Zutphen een negatieve klank. Een avond met verhalen over de wijk en ondersteund met veel foto's, muzikaal opgeluisterd door Wolfram Reisiger. Zaal open:19.30 uur, lezing begint om 20.00 uur. Toegang is gratis, niet-leden 2,50 euro.