Huize Borro is een uniek rijksmonument uit 1343. Foto: PR
Huize Borro is een uniek rijksmonument uit 1343. Foto: PR Foto:

Exploitatie Huize Borro

Zutphen - De Ontmoeting heeft de exploitatie van Huize Borro medio april 2016 op zich genomen. Daartoe hebben Stichting Wijnhuisfonds en de Ontmoeting overeenstemming bereikt. De Ontmoeting heeft zich het lot van Huize Borro aangetrokken en wil na het vertrek van Eetlust graag deze unieke locatie voor leegstand behoeden. Er is een plan ontwikkeld dat recht doet aan de maatschappelijke functie die dit pand heeft in de Zutphense samenleving en bovendien wordt een plan van aanpak opgesteld om dit bijzondere pand open te stellen voor toeristen en overige belangstellenden.

De Ontmoeting gaat de huiskamer weer terugbrengen in Huize Borro. Iedereen kan straks weer dagelijks terecht in het statige pand. De omwonenden in het Oude Bornhof worden over de plannen nader geïnformeerd. De avondrust keert bovendien terug, de Ontmoeting kent geen langdurige avondopenstelling. De Ontmoeting is een genietcafé waar je heerlijk kunt loungen en ontspannen met koffie, thee en belegde broodjes. Het assortiment is zo veel als mogelijk biologisch. Eén van de mooiste vertrekken wordt ingericht als salon met bibliotheek en leeszaal in huiselijke sfeer. De hoofdruimte geeft daarnaast speelmogelijkheden aan jonge kinderen en gasten die kiezen voor een gezellige drukte. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur, op zaterdag en koopzondag vanaf 11.00 uur. Zie ook de website.
Plan Huize Borro
Huize Borro is een uniek rijksmonument uit 1343. Het hoofdgebouw bevat een sporenkapconstructie uit de 14e eeuw die heel bijzonder is en mogelijk één van de oudste in uitstekende conditie bewaarde kappen van Nederland. In de gevel zit een prachtige klok die oorspronkelijk uit een Zutphense stadsmuur komt en die wekelijks door een specialist handmatig wordt opgewonden. Om het verhaal achter de klok en over de kapconstructie van Huize Borro te vertellen, wordt er een expositieruimte ingericht die gedurende de openingstijden vrij te bezoeken is rechtstreeks vanuit de Oude Bornhof. Op de eerste etage wordt de Kanunnik Borrozaal in gebruik genomen voor onder andere maatschappelijke doeleinden zoals lezingen, bescheiden klassiek instrumentale voorstellingen, workshops en andere bijeenkomsten. Op deze etage worden ook drie ruimtes geschikt gemaakt als overlegruimte of praktijkruimte. Tevens wordt er een ouderenloket ontwikkeld. De etage is per lift uitstekend te bereiken. Men wil bovendien de mogelijkheid onderzoeken om de bijzondere zolder open te stellen voor het publiek onder deskundige begeleiding. Op dit moment is de zolder strikt afgesloten voor onbevoegd bezoek.

In verband met de interne renovatie en vernieuwing is Huize Borro voorlopig nog gesloten. De beoogde openingsdatum is medio april.


www.deontmoetingzutphen.nl