Emily Jan Lowe met haar boek 'Leven zonder afval'. Foto: Martijn Siemes
Emily Jan Lowe met haar boek 'Leven zonder afval'. Foto: Martijn Siemes Foto:

Leven zonder verpakking

Plastic is ons leven binnengedrongen

Zutphen - Chipszakken, koekjes in plastic, supermarkttasjes en boterhamzakjes. Langzaam maar zeker is er zoveel plastic ons leven binnengedrongen dat we niet meer stil staan bij de gevolgen. Daar lijkt nu verandering in te komen. Blogger en verpakkingsvrij-pionier Emily Jane Lowe hield afgelopen zaterdag een lezing in de duurzame winkel Goods Only over praktische alternatieven voor plastic in het dagelijks gebruik.

Door Martijn Siemes

"Toen mijn kinderen nog kleine baby's waren, ergerde ik mij al aan die overvolle kliko met luiers," vertelt Emily Jane Lowe: "Ik werd misselijk van mijn eigen hoeveelheid afval. Daarom probeerde ik groener te gaan leven." Lowe pikte de verpakkingsvrije trend op toen ze een programma zag op televisie over Amerikaanse duurzame bloggers. Ze zocht in Nederland, maar kon geen websites vinden die deze boodschap uitdroegen. Daarom begon ze zelf met haar weblog 'Leven zonder afval' en heeft er nu een boek over geschreven.

Volgens Lowe en de aanhangers van de verpakkingsvrije filosofie moet je als consument bewust zijn van al het verpakkingsmateriaal dat je meekrijgt bij je etenswaren en producten: "Eerst wordt er energie besteedt aan het maken van afval door de producent van het verpakkingsmateriaal, vervolgens heeft dat product geen ander doel dan uiteindelijk weggegooid te worden."

Stappenplan
Om tot een goede afweging te komen is er een stappenplan wanneer het gaat om het kopen van producten: Verpakkingsmateriaal weigeren, de consumptie verminderen, de verpakking zelf hergebruiken en als dat allemaal niet kan, dan moet het materiaal goed te recyclen of te composteren zijn.

Praktische oplossingen duurzaam leven

Het publiek knikt instemmend, veel aanwezigen zijn al bewust bezig met verpakkingsvrij leven. Marjolijn Kulsdom, eigenaresse van de winkel Goods Only, kijkt tevreden toe: ""Het is super dat er zoveel jonge mensen zijn gekomen. Het laat zien dat ook de nieuwe generatie duurzaamheid heel belangrijk vindt."

Tijdens de lezing komen er verschillende praktische toepassingen voorbij. Brood zonder plastic zak kopen bijvoorbeeld en het de bakker in een katoenen zak laten doen. Op die manier blijft het lang houdbaar en het is ook mogelijk om in te vriezen. Met kokosolie, baking soda en maizena maak je zelf deodorant. Als alternatief voor boterhamzakjes gebruikt Lowe bijenwasdoekjes.

Emily Jane is in ieder geval op zoek naar nuchtere oplossingen. Duurzaam speelgoed voor kleine kinderen gaat langer mee dan goedkope plastic rommel en iets actiefs doen met kinderen is vaak leuker dan alleen maar cadeautjes geven. Met kleine kinderen is dat nog makkelijk, maar wat als ze ouder zijn? Lowe: "Zoek de middenweg. Voor een puber kun je best wel eens een zak chips kopen."


levenzonderafval.blogspot.com