Carry Abbenhues is de komende negen maanden burgemeester van Zutphen. Foto: Alize Hillebrink-Korf
Carry Abbenhues is de komende negen maanden burgemeester van Zutphen. Foto: Alize Hillebrink-Korf

Speeddate met Carry Abbenhues

Tien vragen voor waarnemend burgemeester van Zutphen

Door Alize Hillebrink-Korf

ZUTPHEN - Sinds 1 februari is Carry Abbenhues (66) tijdelijk burgemeester van Zutphen. De energieke en welbespraakte inwoonster van Zwartsluis heeft een politieke carrière van maar liefst dertig jaar. In haar eerste werkweek ging Contact bij haar op de koffie en stelde haar tien vragen.

U woont in Zwartsluis, bent u daar ook geboren?
"Nee, ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Op mijn 27ste verhuisde ik naar Meppel. Ik was gymnasieklerares en toen daar geen werk meer in was, ben ik de politiek ingegaan. Na mijn wethouderschap werd ik burgemeester van Hattem, ook een Hanzestad trouwens. Toen ik gedeputeerde van Overijssel werd, ben ik naar Zwartsluis verhuisd. En daar woon ik nu vijftien jaar."

Bent u van plan om in Zutphen te gaan wonen?
"Nee, ik reis op en neer. Heerlijk is dat, dan kan ik onderweg bedenken wat ik ga doen en reflecteren."

Heeft u kinderen?
"Ja, een zoon en een dochter en twee kleinkinderen, een meisjestweeling van acht jaar."

Hoe omschrijft u uzelf?
"Als heel betrokken bij de samenleving. Ik wil graag iets bijdragen om het welzijn te bevorderen. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Dat was ook mijn drijfveer om de politiek in te gaan. Ik stimuleer, probeer het beste in de mensen naar boven te halen en te verbinden. En dan kun je mooie dingen zien ontstaan."

Bent u wel eens eerder in Zutphen geweest, wanneer was dat?
"Ja, sowieso via de bestuurlijke contacten. Ook in Warnsveld bij de toenmalige burgemeester Annemieke van Vught."

Wat was uw eerste indruk van Zutphen?
"Zutphen is een fantastisch mooie stad. Verrassende straatjes, hofje en water. De IJssel is de mooiste rivier van Nederland!"

Wat was uw reactie toen u voor deze functie werd gevraagd?
"Ik heb zelf de commissaris gebeld en aangegeven dat ik interesse had, zo is het gekomen."

Wat gaat u de komende negen maanden doen?
"Op dit moment heb ik een korte horizon. Ik ben aan het verkennen en me aan het inwerken. Ik kijk met veel plezier in het rond. De thema's die er liggen zijn: het Programma Sterk Bestuur in Gelderland, justitie, het asielzoekerscentrum en het economisch beleid. De competenties waren: toegankelijk en humor. Ik heb er erg veel zin in. Samen bouwen aan de stad, met het bestuur èn de samenleving."

Welke rol gaat u de komende negen maanden vervullen? Wat kunnen de inwoners van u verwachten?
De inwoners van Zutphen krijgen met mij een volledige burgemeester, wel waarnemend maar in de functie van burgemeester. Ik sta ervoor. Maar ik ga niet overal kennismakingsbezoeken afleggen, daar is de tijd te kort voor. En ik zorg ervoor dat de uiteindelijke nieuwe burgemeester straks gewoon door kan."

Zou u zelf nog iets willen zeggen tegen de inwoners?
"Ik kom hier met veel energie in een mooie stad. Ik wil een bijdrage leveren aan Zutphen en meewerken aan de opgaven die er liggen. Burgemeester zijn is een prachtfunctie en die ga ik hier benutten."