Evelyne Turk, Milly Douma, Suzanne en Marcel Bugter, Johan Beekman, Marieke Lodder en Martin Beyer. Foto: Liesbeth Spaansen
Evelyne Turk, Milly Douma, Suzanne en Marcel Bugter, Johan Beekman, Marieke Lodder en Martin Beyer. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Marcel Bugter erelid Alliance Française Zutphen

VORDEN – Zaterdag 30 januari nam Marcel Bugter afscheid als voorzitter van de Alliance Française Zutphen. Tijdens een receptie in Grand Café Het Meestershuis in Vorden kreeg hij van de secretaris Johan Beekman een oorkonde, behorende bij de titel 'Membre d'Honneur', erelid en kreeg hij het bijbehorende épingle. Bugter blijft aan als landelijk voorzitter van de Alliance Française des Pays-Bas.

Door Liesbeth Spaansen

De Alliance Française is een wereldwijde organisatie met haar hoofdzetel in Parijs, met als doel het bevorderen van de belangstelling voor en de kennis van de Franse taal én cultuur onder andere door het geven van Franse les op alle niveaus, voor kinderen op de basisschool, vakantiecursus, Frans voor beginners en gevorderden en Franse conversatie voor vergevorderden. Daarnaast geeft de Alliance Française Zutphen ook een Franse literatuurcursus en worden maandelijks culturele activiteiten, waaronder lezingen over bijvoorbeeld mode en taal, culinaire aangelegenheden, beeldende kunst, literatuur, vertonen van een film, toneelstuk of muziek georganiseerd en iedere twee jaar een culturele reis naar Noord-Franse steden.

Vele genodigden kwamen naar Vorden, al achttien jaar de woonplaats van Marcel Bugter, om getuige te zijn van zijn officiële afscheid. De sprekers, allen in hun geliefde Franse taal, waren zonder uitzondering lovend. De taak als voorzitter is overgenomen door Marieke Lodder, zij sprak woorden van welkom aan de leden van Zutphen en de afgevaardigden van andere allianties. Zij gaf het woord aan secretaris Johan Beekman, die aangaf dat het niet gemakkelijk is om twee taken te hebben, namelijk voorzitter van een lokale alliantie en voorzitter van de Franse Alliance Nederland. Vandaar de keuze om te stoppen met een van deze taken. "Achtentwintig jaar als bestuurslid is een periode of beter, een tijdperk. Eerst als penningmeester en vijftien jaar als onze voorzitter. Marcel Bugter had oog voor alle elementen van onze commissie."

Johan Beekman blikte terug op het werk van Marcel: het Concours de la Chanson, een concours ter promotie van het Franse chanson, en culturele uitstapjes, met name de tour de chant met Christophe Chaplet vanwege de vijfentachtigste verjaardag van de alliantie. Daarnaast vertelde hij anekdotes van reizen naar Rouen en Normandië. "Marcel is een man die de mogelijkheden bestudeert, initiatieven neemt, die kansen ziet en manieren vindt om deze kansen te realiseren. Daarom is onder andere de Franse Alliance Zutphen de grootste alliantie van Nederland, daarvoor heeft Marcel zich verdienstelijk gemaakt."

Het voorstel aan de Franse Alliance Zutphen om Marcel Bugter te benoemen tot erelid werd unaniem goedgekeurd. "Voor al zijn inspanningen om de taal te stimuleren, de Franse cultuur in het algemeen en het welzijn van onze Franse alliantie in het bijzonder." Beekman overhandigde Bugter het certificaat, de Franse wijnen, Franse boeken en versierselen. Directrice de cours Milly Douma gaf bloemen aan Suzanne Bugter.

Martin Beyer, Délégué Général de la Fondation Alliance Française de Paris aux Pays-Bas sprak eveneens lovende woorden over Marcel Bugter. Hij stelt dat de alliantie Zutphen een voorbeeld is. Van de 33 afdelingen in Nederland is Zutphen de grootste met ruim 200 leden. Beyer bedankte Bugter met een fles cognac: "merci beaucoup!" Milly Douma deed er een hotelbon bij.

Evelyne Turk sloot de rij sprekers af. Zij beschreef Marcel als vendangeur, druivenplukker, maar ook noemde zij zijn voorkeur voor Parijs en had bijpassende cadeaus voor hem mee. Belangrijker was het insigne dat zij op zijn revers plakte. Helaas was deze niet officieel, maar in zijn functie van president van de federatie heeft hij de echte épingle in zijn la en kreeg hij toestemming om deze te vervangen.

Marcel Bugter nam na al deze mooie woorden en cadeaus het woord en bedankte met humor de aanwezigen. "Ik voel me het feestvarken." Hij vertelde zijn geschiedenis en leuke speerpunten over de Alliance Francais de Zutphen: zijn penningmeesterschap, reizen, theater en samenwerking met scholen."Ik ga verder met mijn werk als landelijk president in samenwerking met mijn vrienden."
Chansonnier Christophe Chaplet verraste Marcel Bugter met een Frans gezongen ode. Het gezelschap bleef nog geruime tijd bijeen met een drankje en een hapje.