De bewoners geven steeds een groot applaus. Foto: PR
De bewoners geven steeds een groot applaus. Foto: PR Foto:

Jeugd brengt muziek naar Huis ter Weegen

Zutphen - Kinderen van de 5e klas (groep 7) van de vrije school de Zonnewende komen maandelijks in groepjes van vier op bezoek op Huis ter Weegen. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op waarvan wij u hier verslag doen.

De feestdagen zijn weer voorbij. De kerstvakantie zit er op en het nieuwe jaar is begonnen. Het is weer tijd voor een bezoek van kinderen van de Zonnewende. Ze gaan zingen. Het is spannend, wát gaan ze zingen en wát zullen de bewoners er van vinden. Daar komen ze, op de fiets en begeleid door een moeder. Jassen uit, een voorstel rondje en dan eerst limonade en een koekje. De moeder heeft van de juf de planning gekregen. Dan beginnen ze, en wat blijkt ze gaan ook nog een muziekinstrument bespelen! Eén meisje, met erg mooi lang haar gaat achter de piano zitten en speelt een kort deuntje. Dan komt het volgende meisje, met een viool, en nogmaals wordt het deuntje gespeeld, maar dan ook met vioolspel. Een groot applaus volgt.

Dan gaan ze alle vier zingen en een van de jongens speelt op een ukelele en het ene meisje de viool. De andere jongen speelt trompet, maar is die vergeten mee te brengen. Misschien voor een volgende keer. Ze zingen een Hebreeuws liedje en daarna een liedje met een aubade aan de stad Zutphen. Het klinkt erg mooi. Dan volgen er nog meerdere liedjes. Tussen door overleggen ze en de moeder geeft de speellijst zodat ze zelf kunnen zien wat er nog gezongen moet worden. Er volgt een liedje over chocolade en nog een over haring. Ze houden goed toon en maken af en toe een dansbeweging. Het klinkt prachtig met het spel van de ukelele en de viool.

Ze zingen zelfs enkele liedjes in canon. De stemming zit er goed in en er wordt besloten om wat gezamenlijke liedjes te zingen. We pakken de bundel met liedjes van vroeger waaruit de bewoners elke maandagmiddag zingen. De kinderen krijgen de tekst zodat ze mee kunnen zingen. Als afsluiting zingen ze allemaal het lied van Leen Jongewaard, mijn opa, mijn opa.
De bewoners geven weer een groot applaus en de kan met limonade gaat nog een keer rond. Hier en daar stelt een bewoner een vraag. De jongen met de ukelele heeft van zijn moeder een boek mee gekregen met gedichten. Zijn moeder komt namelijk op 28 januari, de nationale gedichtendag, voordragen uit eigen werk. Het boek mogen de bewoners lenen als voorproefje. Dat is nog eens een mooie verrassing. Dan is het tijd en de kinderen nemen weer afscheid. Nog even een applaus, want het was geweldig. Eén bewoonster, die zichzelf al oud en versleten voelt, zit toe te kijken met een stralend gezicht en zegt:" Wat onbevangen en spontaan en ze zijn nog zo jong. Wat deden ze het goed!"


VWO in vijf jaar op Het Stedelijk Zutphen

Zutphen - Het Stedelijk te Zutphen start komend schooljaar met een 5-jarige vwo-opleiding. Normaal doen leerlingen er 6 jaar over om een vwo-diploma te halen. Er zijn echter ook leerlingen die het makkelijk in 5 jaar zouden kunnen. De minister van OCW heeft een beperkt aantal scholen in Nederland toestemming gegeven om zo'n 5-jarige vwo-opleiding te starten, waaronder Het Stedelijk.

"Leerlingen zijn verschillend, niet iedereen hoeft dezelfde weg naar zijn diploma te volgen. Ik ben heel blij dat we deze route nu als extra leerweg aan kunnen bieden aan leerlingen uit groep 8 die er echt aan toe zijn om uitgedaagd te worden", zegt rector José Mens van Het Stedelijk. Versnellen gebeurt al veel vaker op Het Stedelijk in Zutphen. Vorig jaar waren er tien leerlingen die in havo 4 en vwo 5 al met succes in een aantal vakken examen deden. Dat geeft leerlingen de mogelijkheid om in meer vakken examen te doen of om al modules te volgen op een universiteit. Voorwaarde voor deelname aan het 5-jarig vwo is dat leerlingen goed moeten kunnen leren, misschien hoogbegaafd zijn of gewoon slim en vooral ook gemotiveerd. Ze moeten al aardig goed zelfstandig kunnen werken, want ze volgen voor een deel hun eigen rooster. Hierbij worden ze begeleid door hun eigen coach.

Op 16 februari is er een speciale informatieavond.