Hans Heesen terug bij Luxor, 45 jaar nadat hij besloot zelf films te gaan maken. Foto: Frans-Jan Mulschlegel
Hans Heesen terug bij Luxor, 45 jaar nadat hij besloot zelf films te gaan maken. Foto: Frans-Jan Mulschlegel Foto:

Hans Heesen nieuwe directeur filmtheater Luxor

Zutphen - Vanaf 1 februari 2016 is Hans Heesen de nieuwe directeur van Filmtheater Luxor aan de Houtmarkt in Zutphen. Hij neemt hiermee het stokje over van Joeri Bonsel die na 7 jaar heeft besloten te stoppen. Heesen heeft al diverse plannen om het bijna 100-jarige filmtheater een gezonde toekomst te bieden. Hierin zal zijn grote netwerk in de filmwereld zeker een rol spelen.

Vorig jaar besloot Heesen om na 38 jaar terug te keren naar zijn geboortestad Zutphen, waar hij tot zijn verbazing ontdekte dat filmtheater Luxor op zoek was naar een nieuwe directeur. Hij kwam er bovendien erachter dat het Zutphense filmtheater door maar liefst 76 vrijwilligers draaiende wordt gehouden. "De vertrekkende directeur Joeri Bonsel heeft een goed lopende organisatie neergezet van enthousiaste filmliefhebbers, die er al jaren voor zorgt dat het Zutphense publiek ook kan genieten van de bijzondere, mooie en minder commerciƫle films", aldus Heesen.

Filmmaker
Vanaf 1 februari is Hans Heesen de nieuwe directeur van Luxor, 45 jaar nadat hij in diezelfde bioscoop het besluit nam om zelf films te willen maken. Hij had in de zomer van 1970 samen met zijn vriendje Henkie Quiko geld verdiend met het inleveren van lege statiegeldflessen, die zij verzamelden bij de aanbouw van de nieuwe wijk bij de Voorsterallee. Tot woede van de bouwvakkers verdwenen de lege flessen als sneeuw voor de zon en liepen Hans en Henkie al snel rond met een flink bedrag op zak. Zij besloten het geld te besteden in de bioscoop. Heesen: "'The One-Armed Swordsman' zagen we zeker 8 keer in Luxor. Een Kung Fu film van Chang Cheh in middeleeuwse setting met veel gewelddadige zwaardgevechten en bovenmatig bloedverlies. Van het verhaal herinner ik me niet veel meer, maar wat me nog altijd bij staat zijn de sfeer, de muziek, de beelden. Alles was mysterieus, wonderlijk, ongewoon. Zowel voor Henkie als voor mij was het zien van deze film een beslissend moment. Voor Henkie om op vechtsport te gaan, voor mij om films te willen maken."
Plannen
Heesen schreef het scenario voor meerdere speelfilms en is werkzaam als docent scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Dat Luxor tegenwoordig niet meer alleen filmtheater is maar ook plaats biedt aan literatuur en muziek, maakt het voor hem nog mooier om hier als directeur aan de slag te gaan.

Voor Luxor heeft hij bijzondere plannen om het bijna honderdjarige filmtheater nieuw leven in te blazen, want de bezoekersaantallen zullen omhoog moeten wil het blijven bestaan. Heesen heeft een groot netwerk in de filmwereld en wil het Zutphense publiek trakteren op bijzondere films waarbij de makers regelmatig zelf aanwezig zullen zijn zodat een vraaggesprek kan plaatsvinden. In maart al komt Gerben Schermer, directeur van het jaarlijkse Holland Animation Film Festival, naar filmtheater Luxor om hier een preview te geven van wat er op het festival te zien zal zijn. En dat is slechts het begin om filmtheater Luxor aan een mooie publiekrijke toekomst te helpen.