Voor Monique en Tom zal de Walburgistoren voor altijd in het teken staan van liefde. Foto: Jos Böhmer
Voor Monique en Tom zal de Walburgistoren voor altijd in het teken staan van liefde. Foto: Jos Böhmer Foto: Meike Wesselink

Huwelijksaanzoek vanaf 44 meter hoogte

Zutphen - Totaal verrast was Monique Wiederhold (24) toen Tom Pijnappel (28) bovenin de Walburgistoren opeens voor haar op zijn knieën ging. Ze was afgelopen vrijdag 22 januari jarig en werd onder valse voorwendselen de 205 trappen naar de trans opgeleid waar haar een verrassing stond te wachten die haar leven voor altijd zou veranderen.

Door Meike Wesselink

Al een half jaar liep hij met het idee haar een aanzoek te doen vanaf de toren. De in Zutphen geboren en getogen Tom besloot contact te zoeken met Torens in Beweging. Hij was er aan het goede adres, ze waren zo enthousiast dat ze meteen alles in het werk stelden om Tom te helpen. Samen met torengids Ruud Jansen bereidde Tom het aanzoek tot in de puntjes voor en bij wijze van verjaardagscadeau wist hij Monique zonder tegensputteren mee de toren in te krijgen. Dat fotograaf Jos Böhmer en ondergetekende tegelijkertijd een reportage over de kerk gingen maken, vond het stel prima.

Overweldigd door het fantastische uitzicht vanaf ruim 44 meter hoogte op de piepkleine daken van de Hanzestad, het appartement van Tom en Monique vlakbij de Vispoorthaven, de meanderende rivier, de wijde, wijde omtrek en het gezellige geluid van leisteentjes die door de wind tegen het kerkgebouw klepperden, had niemand in de gaten dat de torengids ondertussen kaarsjes aanstak en een fles koele champagne met twee glazen had klaargezet.
Wat daarna precies gebeurde, weten alleen Monique en Tom, maar dat ze volmondig "ja" had gezegd, bleek toen Tom de fles bubbels ter hand nam. Nog een beetje in een roes nipt Monique van haar champagne. "We hebben het wel eens over trouwen gehad, maar dat leek nog ver weg. Dit kwam wel heel onverwacht." De stralende Winterswijkse staat dicht tegen haar Tom aan. De ijskoude wind doet zijn best maar de twee hebben alleen oog voor elkaar.

Een paar dagen later staat het verloofde stel weer met twee benen op de grond. Tom: "Heel leuk om op terug te kijken en al een beetje plannen te maken voor de bruiloft. Of het volgend najaar wordt of het voorjaar erop weten we nog niet. Maar dat de torens van Zutphen een speciale plek krijgen in het geheel, dat weten we al wel."