De meest recente impressie van de IJsselkade. Aan de meest rechtse zijde (niet op de afbeelding) wordt nog dit jaar begonnen met de herinrichting. Afbeelding: Gemeente Zutphen
De meest recente impressie van de IJsselkade. Aan de meest rechtse zijde (niet op de afbeelding) wordt nog dit jaar begonnen met de herinrichting. Afbeelding: Gemeente Zutphen Foto: Meike Wesselink

Veel vragen over waterkering IJsselkade

Zutphen - Voor een aantal bezoekers een geruststellende mededeling afgelopen dinsdag 26 januari tijdens de informatiebijeenkomst over Rivier in de Stad: de waterkering langs de kade die de stad moet behoeden tegen hoog water wordt niet -zoals aanvankelijk werd gedacht- 0,5 tot een meter hoog, maar hoeft slechts tot een centimeter of twintig de hoogte in.

Door Meike Wesselink

Zo vertelde de aanwezige wethouder Oege Bosch. De bijeenkomst in het IJsselpaviljoen gaf een inkijkje in de meest up-to-date versie van de plannen aan de IJsselkade, de uiterwaarden aan de 'overkant', de verbreding van de rivier en de nieuwe Oude IJsselbrug. Plannensmeders, beleidsmakers en uitvoerders waren aanwezig om in gesprek te gaan met bezoekers.

Marius Palsma, projectleider van Waterschap Rijn en IJssel is één van hen. "We krijgen veel vragen en dan met name over die waterkering. Dat deze niet zover de hoogte in hoeft als aanvankelijk werd gedacht is voor aanwonenden die uitkijken op de IJssel een behoorlijke geruststelling. Maar aantallen centimeters durf ik niet te noemen, dat moet echt nog onderzocht worden."

Nóg een nieuwtje deze avond: Niet medio 2017, maar al aan het begin van volgende jaar wordt begonnen met de IJsselbrug. Veel interesse is er bij de tafel waar de plannen liggen uitgestald. Architecten van Moederscheim Moonen Architects geven de nodige uitleg over de 'achtste brug' (zie artikel op contact.nl). Guido en Bert Staring staan bij een van de tekeningen en zijn onder de indruk van het frisse, strakke ontwerp. Ze vinden er veel voor te zeggen, maar suggereren dat de brug wel een ander kleurtje mag krijgen: blauw. Die suggestie kunnen de heren op een van de formulieren schrijven die op de statafels liggen.

Bezoekster Julia Loen is dat zojuist aan het doen en hoopt dat haar suggesties worden meegenomen. Ze heeft er nogal wat. Eén ervan is om de warenmarkt te verplaatsen naar de Marspoortstraat zodat op die manier de verbinding tussen IJsselkade en binnenstad vorm krijgt. Ook vraagt ze zich af of er niet een manier is om goed af te stemmen wanneer grote cruiseschepen uit het buitenland de stad aandoen. In de plannen voor de aanlegsteiger voor cruiseschepen ziet ze een interessante mogelijkheid om Zutphen een economische impuls te bieden, maar daar moet haar inziens handig op ingesprongen worden.

Het is dringen bij de 'afdeling' IJsselkade. Op een grote tekening zijn de laatste plannen heel concreet weergegeven. Het is dezelfde als hierboven is afgebeeld. Iets rechts van het midden is de nieuwe kiosk te zien waarvoor de gemeente nog een uitbater zoekt. Een suggestie die deze avond veel te horen is, is dat het terras groter mag. Links van de kiosk het Waterwerk dat tot over de trappen naar de IJssel loopt. Hiervan vragen sommige bezoekers zich af of dat veilig genoeg is. In het oog springt ook de nieuwe aanlegsteiger voor de schepen waarin ook het IJsselpaviljoen een geheel eigen plek krijgt.

Nog dit jaar eerste stap naar parkachtige kade

Landschapsarchitect Ronald Bron luistert met duidelijke interesse naar de input die hij deze avond krijgt, ziet het als waardevolle informatie. "Het is aan ons om oplossingen te zoeken voor de bezwaren die worden aangedragen, zo komt het project in samenspraak tot stand." De tekeningen vormen genoeg gespreksstof voor belangstellenden, maar ook voor belanghebbenden die commercieel hun steentje willen bijdragen in het groen, in de horeca of anderszins.

Precies aan het andere uiteinde van de kade, bij de Bult van Ketjen, gaat het parkachtige karakter dat op de foto duidelijk te zien is, het eerst vorm krijgen. Nog dit jaar wordt daar gestart met de herinrichting.
Hoewel de plannen voor de Tichelbeeksewaard, de uiterwaarden aan de Hovense kant van de rivier, vorige week al uitvoerig zijn besproken tijdens de informatiebijeenkomst in de voetbalkantine aldaar, is in het IJsselpaviljoen opnieuw ruimte om in discussie te gaan. Indrukken van natuurspeelplekken en het grote houten frame dat als uitkijkpunt moet dienen, hangen aan de muur.

Een eenzijdige informatieve bijeenkomst, waarbij informatie wordt gegeven, waarop vervolgens een vragenvuur komt, is het deze avond niet. De bijeenkomst is interactief en vraagt een actieve houding van de bezoekers en geeft hen tegelijkertijd het gevoel dat er geluisterd wordt.


zutphen.nl/rivierindestad.nl