De koffie heeft inmiddels plaatsgemaakt voor wijn. Foto: Meike Wesselink
De koffie heeft inmiddels plaatsgemaakt voor wijn. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Veel 'gluurders' eerste editie huiskamerfestival

Zutphen - "Het zijn allemaal feestjes bij de mensen thuis", aldus organisator Ria de Jong. En zo was het ook. In 54 woonkamers werden afgelopen zondag 24 januari voorstellingen van een half uur gehouden. Cabaret, muziek, poëzie, theater. Professioneel, semi-professioneel of amateuristisch. En als je flink je best deed, kon je op die manier zo'n zes voorstellingen bekijken.

Door Meike Wesselink

Amersfoort, Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Haarlem hadden al een Gluren bij de Buren en het kan haast niet anders of ook Zutphen heeft er een nieuw jaarlijks evenement bij. 3881 bezoeken (dus niet het aantal unieke bezoekers) zijn er in de verschillende huiskamers geteld.

Op een grote overzichtelijke flyer staan de 54 voorstellingen netjes gerangschikt per wijk. Er is zelfs een selectie gemaakt voor rolstoeltoegankelijke adressen. Drie keer worden de voorstellingen opgevoerd en zo is het dus mogelijk om je eigen route uit te stippelen langs de huiskamers in De Hoven, Centrum, Noordveen, het Waterkwartier, De Zuidwijken, Leesten en in Warnsveld.

Het festival heeft wat weg van Gast in Zutphen dat dit jaar tien jaar bestaat. Tweejaarlijks worden bijzondere voorstellingen naar de Hanzestad gehaald en opgevoerd op unieke locaties, vaak ook huiskamers. Alleen het laagdrempelige karakter van Gluren bij de Buren maakt het concept op haar beurt weer uniek. Je belandt in zomaar een huiskamer en krijgt een voorstelling voorgeschoteld die een improvisatie blijkt te zijn (Nachtegaal van Zutphen), een cabaret try-out (Kees Hagens) of een heus Punkconcert (Knockslock).

Het gure, donkere weer maakt het festival juist tot een knus samenzijn. Groepjes mensen begeven zich door de miezerende regen zo gauw mogelijk van het ene adres naar het andere waar ze gastvrij worden ontvangen door mensen die ze helemaal niet kennen.

Bij Henny Lokhorst en Raymond Hartman stroomt de woonkamer aan de van Löben Selsstraat vol. De gasten zijn nieuwsgierig naar Kees Hagens die vol zelfspot verhaalt over zijn leven dat hij met behulp van een coach weer op de rit heeft gekregen. Er wordt flink gegrinnikt om de relativerende grappen. Papieren bekertjes en lekkers staan op tafel. Kaarsjes zijn aangestoken.

"We zijn gek op theater en vinden het leuk om buurtactiviteiten te organiseren", vertelt gastheer Raymond. Ze hebben er duidelijk ervaring mee. Het stel dat niet heeft gekozen, maar een artiest toegewezen heeft gekregen, is blij met de cabaretier en vol trots stelt gastheer Raymond hem voor aan het publiek dat op zijn bank heeft plaatsgenomen. Ook op het tapijt trouwens.

Enkele straten verderop speelt het jazzgezelschap Triqs and Traqs in de woonkamer van de bassist zelf. Rond de tafel zitten bekenden van het gezelschap, maar ook gasten die de open deur aan de Van der Capellenlaan als een uitnodigend gebaar aannemen en binnenstappen. Tussen hen ook Wil en Richard Gelsing uit Hengelo. "We zijn hier aangeschoven en niet meer weggegaan. We genieten ontzettend van de bijzondere sfeer hier en krijgen een heel intiem concert voorgeschoteld", vertelt Wil. Het is inderdaad niet zomaar een concert, maar drie keer een verschillende voorstelling die het echtpaar krijgt voorgeschoteld. "Het is zo leuk dat de deur gewoon openstaat, en zo warm als we zijn ontvangen, met koffie, thee en zelfgebakken taart."

Koffie en thee hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een glas wijn. Buiten begint het te schemeren en het einde van een bijzondere dag kondigt zich aan. Maar aan de Van der Capellenlaan gaat het nog even door en dat zal in menig andere huiskamer zo gegaan zijn.

Op pagina 11 kunt u het interview lezen dat Anouk Plantinga had met organisator Ria de Jong.


glurenbijdeburen-zutphen.nl