De mannen van Delta zijn er klaar voor om de BEST-tas in ontvangst te nemen. Foto: Meike Wesselink
De mannen van Delta zijn er klaar voor om de BEST-tas in ontvangst te nemen. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Nieuwe manier van afval scheiden

moet afvalberg verder doen slinken

Zutphen - Vanaf maandag 22 februari kunt u naast uw container, het zwarte kratje, en de zak voor het plastic afval (ook blik en drankkartonnen), ook de BEST-tas aan de straat zetten. Misschien lijkt het wat verwarrend, maar het grote doel erachter is de hoop restafval verder te doen slinken.

Door Meike Wesselink

Is de hoeveelheid restafval per inwoner van Zutphen in de afgelopen jaren drastisch geslonken door het scheiden van afval, de 155 kilogram die gemiddeld per inwoner per jaar overblijft, moet in 2020 nog slechts 105 kilogram bedragen. Zo geeft portefeuillehouder Coby Pennings aan ter verduidelijking van het Grondstoffenplan 2016-2020. Nóg beter nadenken over wat we weggooien is daarvoor vereist. Een van de grondstoffen die kan bijdragen aan het slinken van de afvalberg, is textiel. Het wordt misschien niet meteen gezien als grondstof, maar oude poetslappen, theedoeken en sokken met gaten kunnen worden vervezeld en dat kan weer als grondstof dienen voor isolatiemateriaal of bijvoorbeeld binnenbekleding van auto's.

Poetslappen, maar ook ander textiel mag vanaf de 22e februari dus in de BEST-tas. Daarnaast is er in de ruime -jawel- gerecycelde plastic tas ook plek voor boeken, electronica en speelgoed. De mannen van Delta halen de BEST-tas op en u ontvangt automatisch een nieuwe tas. In zijn geheel komt de tas terecht bij 2Switch, waar de medewerkers zich ontfermen over de inhoud.

Niet alleen het milieu, maar ook de werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt krijgt daarmee een nieuwe impuls. Michiel Westerhoff, manager strategie & ontwikkeling bij Circulus-Berkel: "Sinds enige tijd is de sorteerstroom gewijzigd en mogen ook blik en drankverpakkingen in de tas met plastic afval. Deze zogenaamde PMD-zakken worden in het sorteercentrum verwerkt, waarbij blik en drankverpakkingen worden gescheiden. Het bleek niet rendabel om Delta in te zetten voor het ophalen van het zwarte kratje waarin alleen nog maar glas en electronica zou zitten. Maar met de komst van de BEST-tas kunnen we Delta blijven inzetten." Circulus Berkel en Delta blijven gebruikmaken van de huidige sorteerkar. Wel zo duurzaam, maar zaak hierbij is dat blik en drankverpakkingen vanaf nu in de plastic PMD-tas terechtkomen, omdat het anders simpelweg logistiek een probleem gaat opleveren. Westerhoff doet dan ook uitdrukkelijk een oproep om meteen te starten met het goed scheiden van afval.

Spullen uit de BEST-tas die nog goed zijn of met een kleine reparatie weer prima functioneren, krijgen een plekje in de winkel van 2Switch aan de Skagerrakstraat 1a. Manager textiel en reststromen Huub Kwekkeboom is ervan overtuigd dat het recylingcentrum deze nieuwe toevoer van spullen prima aankan. "Al jaren verwerken we grote hoeveelheden bulk. Wat we toegevoerd gaan krijgen via de BEST-tas komt per twee weken mondjesmaat bij ons binnen, dat kunnen we prima aan. Maar mogelijk dat in de toekomst extra mankracht wordt ingezet om de grondstoffen verder te verwerken." Zowel Kwekkeboom als Westerhoff hoor je het woord afval vrijwel niet in de mond nemen. De ontwikkeling dat afval wordt gezien als grondstof, moet zich verder voortzetten. Ook bij de consument.

Wethouder Coby Pennings is een van de deelnemers van 100 100 100; de uitdaging om 100 huishoudens, 100 dagen 100/% afvalvrij te maken. "Ik verbaas me erover hoe weinig restafval ik overhoud nu ik aan deze challenge meedoe. Het prikkelt me extra om de afvalstroom in de hele gemeente naar beneden te krijgen." 105 kilo in 2020 is een uitdaging, Ciculus-Berkel doet daar nog een schepje bovenop. Het afvalverwerkingsbedrijf met vestigingen in acht gemeenten telt gemiddeld 148 kilo restafval per inwoner per jaar en wil die hoeveelheid in 2030 terugbrengen tot 10 kilo. "Ambitieus, maar het 100 100 100 project, dat niet alleen een leuke wedstrijd is, maar ook een proeftuin, laat ons zien dat het kan. De hoeveelheid restafval komt al heel dicht in de buurt van de 10 kilo."

Dit jaar wordt gekeken of er een regionaal sorteercentrum voor textiel gaat komen. Ervaringen in de gemeente Heerlen waar de BEST-tas al jaren wordt ingezet, laten zien dat er vooral qua textiel grote stromen op gang gaan komen. Gemeente, Circulus-Berkel en 2Switch hebben een goed uitgewerkt plan liggen, maar dat is slechts theorie. Huub Kwekkeboom: "2Switch houdt zich al vijftien jaar bezig met het verwerken van textiel. Jaarlijks komt er 1,2 miljoen kilo in het sorteercentrum in Arnhem terecht. Kleding uit de omliggende gemeenten die eerst wordt gesorteerd op verkoopbaarheid voor in de tweedehands winkels en vervolgens verder wordt uitgezocht op kleur en op vezel. Katoen kan weer hergebruikt worden tot nieuw katoen en laagwaardige materiaal kan als grondstof worden gebruikt voor andere industrieën. "Ik vrees dat de hoeveelheid laagwaardige materiaal alleen nog maar groter wordt. Denk maar aan de komst van Primark. Om een voorbeeld te noemen, na Oud en Nieuw hebben we in Arnhem heel veel Primarkkleding uit de stapel gevist. Sinds een tijdje zit daar zo'n vestiging. Vooral jongeren kopen iets leuks voor de feestdagen en willen het daarna niet meer dragen en omdat het toch niets kost, gooien ze het net zo gemakkelijk weg." Om nóg een beeld te schetsen vult Michiel Westerhoff verder aan: "Om een kilo katoen te maken wordt 10.000 liter water gebruikt. En dan heb ik het nog niet over energiekosten, verbruik van grond en bestrijdingsmiddelen."
Overigens belandt kleding uit de BEST-tas niet in Arnhem, maar wordt verkocht aan Reshare, een instantie van het Leger des Heils dat de kleding die soms nog prima draagbaar is, beschikbaar stelt aan vluchtelingen of instanties als jeugdzorg, maar ook herstelt of tot compleet nieuwe vintage vermaakt. Wat overblijft wordt doorverkocht voor verdere verwerking.

Deze week is er een regionaal sorteercentrum voor elektronica geopend in Apeldoorn. Elektronica waar 2Switch niets meer mee kan, wordt daar verder verwerkt. En zo blijft er op alle vlakken steeds minder afval over. Het enige dat de consument daarvoor moet doen, is het netjes aanbieden.


Zie voor meer informatie de advertentie op pagina 16

www.circulus-berkel.nl