Gert-Jan Hospers:
Gert-Jan Hospers: "Winkelen is goedkoper dan de psychiater". Foto: Yvonne Altena

Gert-Jan Hospers spreekt bij Women in Business over het 'goede leven'

Citymarketing- expert inspireert ondernemende dames

ZUTPHEN - "Het goede leven". Zo zou Zutphen zich kunnen profileren, denkt prof.dr. Gert-Jan Hospers. Hij sprak afgelopen week voor de circa vijftig leden van netwerkorganisatie Women in Business Zutphen en omstreken. Ze kwamen voor hun tweemaandelijkse bijeenkomst dit keer bijeen in restaurant Jan van de Krent by Chiel. Het zou ook de slogan voor de club kunnen zijn, want tijdens de bijeenkomst worden de leden altijd flink in de watten gelegd met heerlijke diners, die vaak opgeluisterd worden door boeiende sprekers.

Gert-Jan Hospers is expert op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling en hij houdt zich onder meer bezig met citymarketing – een onderwerp dat ook de ondernemers uit de stad nauw aan het hart ligt. Uit zijn verhaal was duidelijk merkbaar dat hij zich verdiept had in de Hanzestad. Na zijn 'schouw' voorafgaand aan de bijeenkomst constateerde hij dat 'Zutphen er best mooi bij staat'. Maar hoe maak je dat duidelijk aan de buitenwereld? Werkt 'citymarketing'? "Er is nog nooit niemand naar een stad gegaan vanwege de slogan. De slogan maakt niet zoveel uit, maar natuurlijk moet je er wel een mooie strik omdoen", vindt Hospers. 'Wie kiest wordt gekozen', denkt hij en hij noemde voorbeelden van goede keuzes zoals Bredevoort Boekenstad en Leerdam Glasstad. Een slogan als 'verrassend veelzijdig' is wat hem betreft veel te breed. "Focus je op een publiekstrekker. Voor Zutphen zou dat kunnen zijn 'het goede leven'. Je kunt je ook focussen op bijvoorbeeld gratis parkeren of evenement. Jullie hebben haast te veel", denkt hij. Door uitbreiding van de steden mis je de kern die juist heel belangrijk is – dat heeft Zutphen goed gedaan." Ook ziet hij een kans in stedelijke verkaveling: bedrijven naar de binnenstad verplaatsen.

Prof.dr Hospers: "Focus je op een publiekstrekker"

Voorlopig doen mensen ook vooral nog hun inkopen in de binnenstad. "Zeven procent van de inkopen gebeurt via internet en dat betreft vooral boeken, reizen en mode", weet Hospers. Hij ziet nog een toekomst voor de binnenstad. "We zullen altijd blijven winkelen, winkelen is goedkoper dan de psychiater, we blijven de binnenstad mooi vinden en mensen willen altijd samenkomen." Bij de leden van WIB is in ieder geval het idee al doorgedrongen dat je beter bij lokale ondernemers kunt kopen. Om de binnenstad interessant te houden zorg je voor Hospers voor een goede bewegwijzering met bordjes en zoek je een oplossing voor leegstaande panden door bijvoorbeeld de etalage beschikbaar te stellen voor webshops, het zogenaamde 'webrooming'. In ieder geval moet je iets doen aan leegstand, "want leegstand is wel een reden om niet te komen". Zorg voor variatie, details, comfort en beleving, met groen, elementen voor de kinderen en ruimte voor fietsers en wandelaars. Stof genoeg voor de dames om tijdens de koffie nog uitgebreid over door te praten.
De volgende bijeenkomst van WIB is op woensdag 9 maart en tussentijds brengen de leden een bedrijfsbezoek aan één van de leden. Dit keer is dat crematorium De Omarming van Sonja Brinkhorst.


www.wib.nu