Mogelijke doorstart duurzaamheidscentrum

Zutphen - Vorige week nog kondigde het Zutphense college aan om het faillissement van de duurzaamheidscoöperatie Atelier3D aan te vragen, als het niet vóór vrijdag 15 januari met een gedegen financieel plan zou komen. Het plan kwam er niet, maar ook het faillissement is nog niet uitgesproken. Aart van den Berg en Edwin Roseboom van de huurderscommissie van Atelier3D hebben plannen voor een doorstart. Veel kunnen zij er echter nog niet over zeggen.

Door Meike Wesselink

"We hebben Atelier3D de gelegenheid gegeven om een bewindsvoerder in de arm te nemen, zodat we samen verder om de tafel kunnen", aldus portefeuillehouder René Sueters. "Het lijkt erop dat we wat betreft de verhuur van het gebouw op het terrein van De Kas er samen uit gaan komen." Sueters doelt hierbij op gesprekken met de huurderscommissie die door (voormalige) leden van Atelier3D is opgericht. Leden die een plekje op het terrein of in het gebouw huurden en dat graag willen blijven doen: hoveniersbedrijf Eco-Care, Acacia Groenkunst, 3D Zorg, het Baudartius College, Erve Eme en de Vlindertuin. Na de laatste ledenvergadering vorig jaar werd besloten dat Atelier3D zich zou terugtrekken als huurder van het pand en dat de leden zich zouden verenigen voor hun eigen belangenbehartiging. Deze laatste is nu in gesprek met de gemeente om ervoor te zorgen dat ze hun activiteiten op het terrein kunnen voortzetten.
Net bekomen van de schrik van de faillissementsaanvraag die de coöperatie boven het hoofd hing, is het enige overgebleven bestuurslid en oprichter van de coöperatie John Verheijden voorzichtig met het zich uitspreken over de situatie. Verheijden is blij dat de gesprekken met de gemeente doorgang krijgen en hoopt de geschillen zodanig in samenspraak te kunnen oplossen dat het niet tot een faillissement hoeft te komen. De gemeente zegt dat de coöperatie zo'n 140.000 euro schuld heeft bij verschillende partijen, waarvan 75.000 bij de gemeente. Verheijden ontkent dit en sprak afgelopen maandag 18 januari tijdens de forumvergadering over Atelier3D nog van een vitale onderneming. Inhoudelijk, maatschappelijk en financieel gezond. Een overigens rommelige forumbijeenkomst met slechts een half uur de tijd om de situatie te bespreken. De vele vragen vanuit de raad over het verschil van inzicht tussen de gemeente en de coöperatie, over de verkeerde beeldvorming die er is ontstaan, over het al dan niet op tijd aan de bel trekken van de coöperatie worden maandag 15 februari opnieuw besproken tijdens een forumbijeenkomst, dit keer met een duur van een uur.

Nieuwe partij
Woordvoerder van de huurderscommissie is Aart van den Berg. Niet alleen probeert hij de belangen van de hurende leden van Atelier3D te vertegenwoordigen, Van den Berg is samen met zijn collega Edwin Roseboom initiatiefnemer om een doorstart te maken met het duurzaamheidscentrum. Van den Berg wil niet te hard van stapel lopen met zijn plannen voor het terrein, want de ideeën zijn pril, zo ook de gesprekken met de gemeente. Maar zijn missie is helder. De docent aan het Baurdartius College die vanaf afgelopen zomer betrokken is bij het duurzaamheidscentrum en daar sinds november zijn intrek heeft genomen in het nieuwe natuurlokaal, wil zo veel mogelijk mensen aan het 'groen' hebben. "Natuureducatie heeft zoveel meer toegevoegde waarde als je het buiten doet, dan dat je het vanuit een leslokaal aanbiedt. Er is zo veel belangstelling voor groen, er is overduidelijk draagvlak voor. Kijk bijvoorbeeld naar de schooltuinen. In Zutphen bestaan die al sinds 1923. Het kan toch niet dat die tuintjes niet meer zouden bestaan? Vaders, moeders, opa's en oma's hebben er zelf vroeger een gehad. Het moet toch mogelijk zijn om iets dergelijks met behulp van crowdfunding levensvatbaar te houden? Maar ook de levende geschiedenis van Erve Eme, de prachtige vlindertuin en en de cliënten van 3D Zorg die met zichtbaar plezier op de tuinen werken, hebben zich al bewezen."
Mogelijk dus dat Zutphen haar duurzaamheidscentrum kan behouden en dat het Van den Berg en Roseboom lukt het een gevolg te geven en daarbij ook een geschikte horecapartner te vinden voor de broodnodige economische impuls. Die is er nog niet. De beide heren geven hun plannen vorm en hebben niet de illusie zich rijk te rekenen.
Overigens is ook bij John Verheijden nog sprake van gedrevenheid. Het kan niet ontkend worden dat de coöperatie een aantal vervelende tegenslagen is tegengekomen tijdens duurzaamheidsmissie. Verheijden wil zich blijven inzetten voor verduurzaming en sluit zich met de coöperatie mogelijk aan bij de nieuwe initiatiefnemers.
Zaterdag tijdens de open dag van het Baudartius College is ook het nieuwe natuurlokaal van de onderwijsinstelling aan de Harenbergweg te bezichtigen.