De cast van TROY bestaat uit Nederlandse en Syrische jongeren. Foto: Ingvild Molenaar
De cast van TROY bestaat uit Nederlandse en Syrische jongeren. Foto: Ingvild Molenaar

Jongeren uit Nederland en Syrië spelen samen TROY in Het Koelhuis

ZUTPHEN – Wat gebeurt er als we het onbekende binnen onze veilige muren halen? Zijn we bereid hiervan te groeien of regeert de angst en gaan we er genadeloos aan ten onder? Dat is het verhaal dat Theatermaker Irene Kriek vertelt in de aangrijpende voorstelling 'TROY' met een groep jonge Nederlandse acteurs en twee Syrische spelers. Twee maal te zien op zondag 24 januari in Het Koelhuis. Tussen de voorstellingen door serveert Het Koelhuis samen met Syrische koks een 3-gangen diner.

Irene Kriek maakt bij Theater The Young Ones de voorstelling TROY, met en over Syrische vluchtelingen. TROY gaat over verschillende werelden, een wereld van verschillen, over verbinding, veiligheid en over hoop, omdat er altijd nog hoop is waardoor we onze dromen kunnen realiseren. Kriek maakte deze voorstelling omdat sommige delen van de wereld in brand staan en er zoveel mensen zijn die over de wereld trekken op zoek naar een veilig of beter onderkomen: "Dat gaat met heel veel angst gepaard, angst van ons voor het onbekende. En wat zouden wij doen als het hier zou gebeuren?"
De cast van TROY bestaat uit veertien jonge Young Ones spelers en de twee Syrische jongens Moutasem Ekthiar en Imad Bdewi. Beide jongens zijn gevlucht uit Syrië, omdat daar een veilig leven niet meer mogelijk was. Moutasem is nu 1 jaar in Nederland, werkte een tijdje bij Het Koelhuis en woont nu in Overijssel. Imad is hier pas drie maanden, hij woont in Gelderland.
Imad: "Ik ben blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan dit verhaal. Ik doe vooral mee om mijn kant van het verhaal te vertellen. Het gaat mij er vooral om dat we duidelijk maken dat het draait om communiceren. Natuurlijk zijn er grote verschillen in leefgewoontes en tradities tussen ons en de Nederlandse bevolking. Dat hoeven we niet te ontkennen. Maar laten we gewoon met elkaar praten. Als ik met jou praat en jij met mij, dan weten we van elkaar wie we zijn en wat we nodig hebben. Zo simpel kan het zijn.''

Op zondag 24 januari programmeert Het Koelhuis twee keer deze voorstelling. Om 15:00 uur gaat het Koelhuis Café open voor de eerste voorstelling van 16:30 uur. Om 18:00 uur serveren Syrische koks een Syrisch driegangen diner. De tweede voorstelling begint om 20:00 uur.


www.hetkoelhuis.nl