Internist-hematoloog Cees Schaar vertelt 26 januari over multipel myeloom. Foto: PR
Internist-hematoloog Cees Schaar vertelt 26 januari over multipel myeloom. Foto: PR

Infoavond over multipel myeloom in Gelre

ZUTPHEN/APELDOORN - Op dinsdag 26 januari 2016 organiseren Stichting Hematon en Gelre ziekenhuizen een informatieavond over multipel myeloom in Gelre Apeldoorn. Deze avond wordt georganiseerd voor patiënten met multipel myeloom, partners, familieleden en andere belangstellenden. De ontvangst is vanaf 19.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden is verplicht en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/infoavond-multipelmyeloom.

Wat is multipel myeloom?
Multipel myeloom (voorheen: ziekte van Kahler) is de ongecontroleerde groei van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg en is een ongeneeslijke vorm van beenmergkanker. Plasmacellen zijn witte bloedcellen. Bij multipel myeloom groeit één soort plasmacel ongecontroleerd.
Door de massale groei kunnen normale plasmacellen zich niet goed ontwikkelen.
Daardoor zijn de normale antistoffen in het bloed vaak verlaagd en kunnen onvoldoende gezonde andere bloedcellen worden aangemaakt. Dit geeft bijvoorbeeld problemen van vermoeidheid door bloedarmoede, verhoogde kans op infecties en botproblemen (zie kanker.nl).
Diagnose en behandeling
Om 19.30 start internist-hematoloog Cees Schaar met een presentatie over symptomen, diagnose en behandelingsmogelijkheden van multipel myeloom. Vervolgens vertelt Kelly Dollenkamp-Eimers, physician assistant oncologie, hoe de voorlichting en behandelingen zoals chemotherapie en autologe stamceltransplantatie verlopen en welke zorgverleners daarbij betrokken zijn.

Een vrijwilliger van Stichting Hematon vertelt tenslotte wat deze patiëntenorganisatie voor bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantatie doet en voor patiënten kan betekenen.

Tot de avond om 21.00 uur sluit, is er veel ruimte voor vragen, uitwisselen van ervaringen en contact met elkaar, zowel plenair als bij de informatietafel van Stichting Hematon.