Het Britten Jeugd Strijkorkest komt naar Kapel op 't Rijsselt. Foto: PR
Het Britten Jeugd Strijkorkest komt naar Kapel op 't Rijsselt. Foto: PR

Britten Jeugd Strijkorkest naar Kapel op 't Rijsselt

EEFDE - Jong en fris zijn ze, de strijkers van het Britten Jeugd Strijkorkest, met de zuivere klanken en subtiele diepgang van volwassen musici. Zo getuigen de cd-kritieken uit de landelijke pers op hun vijfde én nieuwste cd die net is uitgekomen. Zondagmiddag 24 januari hebben liefhebbers de kans om van ze te genieten. Ze treden dan op in de sfeervolle Kapel op 't Rijsselt in Eefde. Aanvang: 14.30 uur.

Loes Visser, artistiek leider en dirigent, is verheugd om in de omgeving Zutphen op te mogen treden: "Jeroen den Herder, de nationaal en internationaal bekende cellist, geboren en getogen in Zutphen, komt speciaal een solo-optreden geven met het prachtige Kol Nidrei van Max Bruch. Mijn orkest geniet intens van de tragiek in deze muziek, het aanzwellen van de noten, de melancholiek. Om het dan te mogen spelen met een professional van formaat, dat geeft een geweldige kick. Het is een ervaring die de individuele talentvolle orkestleden motiveert om ook in de individuele studie-uren aan te blijven pakken. Goed leren musiceren gaat gepaard met stevige ups en downs, het dagelijks studeren kan behoorlijk taai zijn en vraagt om zelfdiscipline, een vaardigheid die niet gemakkelijk eigen gemaakt wordt. Ik wil de orkestleden daarom zoveel mogelijk ups bieden. Het bezielende plezier dat het orkest beleeft aan het samenspelen, hoop ik als dirigent met het publiek te kunnen delen."
Naast Bruch wordt de beroemde Strijkersserenade (deel 1 en 2) van Tjaikovsky gespeeld. Beroeren en ontroeren doen de prachtige melodielijnen van één van Rusland's grootste componisten.
Dat het Britten Jeugd Strijkorkest ook minder geijkte paden durft te bewandelen, zie je aan de programmering van het stuk "Igra" ( = schaakspel) van de hedendaagse Russische componist Alexander Karpov. In Nederland is zijn werk nauwelijks bekend maar pianist Jorn Quirijnen, leerling van Vrije School Zutphen heeft hem ontmoet in St. Petersburg, tijdens zijn toekomststage bij het Russische Taurida orkest. De bladmuziek nam hij mee in zijn koffer naar Nederland.
"Dit stuk voor strijkers en piano boeide me direct. Ik hoorde het een aantal jaar geleden in Deventer. Het Russische Taurida-orkest was toen voor een basisscholenproject van Fresh Notes in Deventer en Zutphen. Ik vind het ontzettend gaaf dat Loes Visser mij de kans geeft om dit eigenzinnige stuk op piano met het Britten Jeugd Strijkorkest te mogen spelen. Het is geen standaard solo-stuk. De pianopartij is meer de opstuwende en ritmische kracht onder de strijkpartijen. Dat geeft heel veel dynamische energie bij het orkest én het publiek."

Kaarten à €15,- voor een volwassene, kinderen tot en met 18 mogen gratis naar binnen. Wel onder begeleiding van een volwassene.
Voorverkoop via www.hetbritten.nl, reserveren via info@kapeloptrijsselt.nl


Waarschijnlijk faillisement voor Atelier 3D

Zutphen - Atelier3D krijgt tot vrijdag 15 januari de tijd om met een goed onderbouwd plan te komen hoe te voldoen aan de financiële verplichtingen. Als dit niet lukt, vraagt de gemeente het faillissement van de duurzame coöperatie aan.

Voor locatieleider John Verheijen een complete verrassing. "Ik was in de veronderstelling dat we nog in gesprek waren met de gemeente, maar blijkbaar is dat niet het geval."

Naast het aanvragen van het faillissement was er nog een tweetal opties om de situatie met de coöperatie op te lossen, namelijk het kwijtschelden van de 75.000 euro aan schulden aan de gemeente, of het terugbetalen van de schulden, waarbij tegelijkertijd geen faillissement zou worden aangevraagd. Mede gezien het feit dat Atelier3D buiten de afspraken om een behoorlijke financiële impuls van de gemeente heeft ontvangen (begin vorig jaar nog ruim 100.000 euro) en de coöperatie meer schuldeisers heeft dan alleen de gemeente, ziet het college van deze eerste optie af.

De coöperatie heeft in totaal een schuld van zo'n 140.000 euro. In december zegde ze de huur van het terrein van de voormalige Kaardebol op omdat het daaraan niet meer kon voldoen.
In de zomer was de coöperatie nog vol optimisme na de tegenslagen die op het pad kwamen van de initiatiefnemers, met de brand in januari 2014 als grootste tegenvaller.

De ontwikkeling van Atelier3D heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. De coöperatie telt ruim zeventig leden. Dit zijn instanties of bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid. Leden die gebruik maakten van de faciliteiten van Atelier3D betaalden daarvoor. Zo was het Baurdartius College huurder van een van de lokalen in het gebouw en betaalden ook de Vlindertuin en Erve Eme huur voor het gebruik van het terrein. Een groot deel van het terrein werd ingezet voor schooltuintjes.

Ook buiten het terrein zette Atelier3D zich met regelmaat in om duurzaamheid onder de mensen te brengen. Vanwege het duurzame karakter van Atelier3D ontving de coöperatie een jaarlijkse subsidie van 30.000 euro. Omdat ze nu de huur heeft opgezegd vervalt ook het recht op deze subsidie.
Of Atelier3D over 2015 terecht subsidie heeft ontvangen, moet de coöperatie met het opzeggen van de huur nu hard maken. Tot april krijgt ze daarvoor de tijd.

Met de betalende leden wordt naar een oplossing gekeken om de duurzame intitiatieven op het terrein voort te kunnen zetten. Ook heeft zich al een huurderscollectief gemeld dat graag gebruik wil (blijven) maken van het gebouw.

Maandag 18 januari om 19.30 uur wordt de situatie besproken in het forum.