Ariejan Korteweg geeft een lezing over zijn boek Surplace. Foto: PR
Ariejan Korteweg geeft een lezing over zijn boek Surplace. Foto: PR Foto:

Alliance Française lezing Ariejan

Korteweg over de ziel van Frankrijk

ZUTPHEN - Alliance Française Zutphen heeft op vrijdag 15 januari 2016 om 20.00 uur Ariejan Korteweg te gast met een lezing in het Nederlands over zijn boek Surplace in het Nutsgebouw, Breegraven 1 te Warnsveld.

Frankrijk is een prachtig stilleven, waar de verworvenheden van het verleden worden gekoesterd. Dezelfde dorpjes, dezelfde postbodes, dezelfde arbeidsconflicten. Dat het land zo'n geliefde bestemming is, komt daardoor. Het Frankrijk zoals we dat graag zien is tegelijk het land van de torenflats zonder liften en de conflicten zonder uitzicht. Ariejan Korteweg pendelt tussen die uitersten. In zijn lezing vraagt hij zich af: waarom kost het Frankrijk zoveel moeite te veranderen? Maar ook: Is zo'n surplace erg of kan het ook een voordeel zijn?
Met Surplace heeft Ariejan Korteweg aan het vakantieland Frankrijk meer lagen toegevoegd. Als u een volgende keer vanuit uw gîte over het landschap uitkijkt en u tegoed doet aan een streekproduct zult u beseffen dat beide het resultaat zijn van de zorgzame hand van de plattelander. En als u, na een altijd te kort verblijf, naar huis terugkeert zult u zich realiseren dat uw kinderen expressief mogen zijn op school en dus kunnen opgroeien tot mondige, ondernemende volwassenen.

Ariejan Korteweg (1955) heeft als correspondent voor de Volkskrant in Parijs jarenlang te midden van de Fransen gewerkt en geleefd en daarbij steeds oog gehad voor het diepere waarom van wat hij zag en meemaakte. Het is roerend om vast te stellen dat deze Parijse Nederlander zich de ongeschreven sociale wetten van zijn tijdelijke vaderland heel snel heeft eigen gemaakt. Daarvoor is er natuurlijk wel een open blik nodig... naar weg-van-de-wereld-dorpjes die vechten om te overleven, naar een concert van de overjarige rocker Johny Hallyday en de koeien van het Salon de l'Agriculture, naar de neuzenschool van Grasse of de Afghaanse vluchtelingen in een Parijs parkje...
Na afloop van de lezing is er alle gelegenheid voor discussie en vragen.

Om u een gelukkig Niieuwjaar te wensen biedt de Alliance Française Zutphen u tevens een vin d'honneur aan. Leden, cursisten en middelbare scholieren van de Alliance Française hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen 6 euro entree.


Nieuwjaarsconcert Midlife Crisis

EEFDE - Op 9 januari 2016 houdt Midlife Crisis haar 22ste Nieuwjaarsconcert, waarvan het dit jaar voor de tiende keer in Het Hart aan de Jolinkweg 2 in Eefde gehouden zal worden. De zaal gaat open om 20.00 uur het voorprogramma begint omstreeks 20.30 uur. De toegang is gratis


Effata-vieringen in de St. Jan

ZUTPHEN - Vanuit de hectiek van alle dag in de stilte van je hart komen. Om daar te zoeken naar de ervaring van God in je eigen leven. Dat is het doel van deze meditatieve viering, die elke tweede zaterdag van de maand om 17.00 uur wordt gehouden.

Vanaf vijf voor vijf bereiden de deelnemers zich in stilte voor. De viering wordt opgebouwd rondom een Bijbeltekst die geactualiseerd wordt naar de wereld van vandaag en onze eigen ervaringen. Dit gebeurt via gebed, overweging, stilte, zang en symbolen. Deze vieringen, georganiseerd door de parochie HH 12 Apostelen, zijn laagdrempelig en oecumenisch van karakter. De eerstevolgende Effata-viering is op zaterdag 9 januari.

Meer informatie
j.vankranenburg@12apostelen.nl of g.spekkink@12apostelen.nl