Vlnr: Burgemeester Gerritsen, Henk Bree en David Koning heffen het glas na de uitreiking van hun onderscheiding. Foto: Alize Hillebrink-Korf
Vlnr: Burgemeester Gerritsen, Henk Bree en David Koning heffen het glas na de uitreiking van hun onderscheiding. Foto: Alize Hillebrink-Korf

Gemeentelijke onderscheiding voor Henk Bree en David Koning

ZUTPHEN - Tijdens de Nieuwjaarsontmoeting afgelopen maandag 4 januari kregen Henk Bree en David Koning een onderscheiding voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de Zutphense samenleving. Zij ontvingen dit eerbetoon uit handen van burgemeester Arnold Gerritsen.

Door Alize Hillebrink-Korf

In de aanwezigheid van zo'n zeshonderd toeschouwers nam de 17-jarige David Koning totaal verrast de onderscheiding voor 'zeer verdienstelijke jongere' in ontvangst. "Tijdens de opvang van vluchtelingen in de Hanzehal in oktober 2015 bood David zich spontaan aan als vrijwilliger," licht Gerritsen toe. "Iedere dag besteedde hij op eigen initiatief, ieder vrij uur aan allerlei activiteiten in de Hanzehal.
Hij verzorgde maaltijden, legde contact met de vluchtelingen en dan vooral met de jongeren onder hen. Met hen trapte hij een balletje.

Burgemeester: "Een voorbeeld voor anderen"

Hij viel op omdat hij voortdurend bereid was om te helpen. Hij was erbij toen de groep werd uitgezwaaid. Ook bij de huidige opvang is David weer actief. Hij is hiermee een voorbeeld voor alle jongeren in Zutphen," aldus Gerritsen.
De Meander, een beeldje van Maïté Duval en een oorkonde gekalligrafeerd door Trudy Demoed, werd uitgereikt aan Henk Bree. Velen kennen hem als kok van Sociaal Eetcafé de Uitwijk, waar hij sinds 2009 elke twee weken een driegangendiner bereidt voor zo'n 60 senioren. Maar hij doet nog veel meer. Al sinds 1998 is hij betrokken bij het wijkteam in de Zuidwijken.

Gerritsen: "Henk Bree onderscheidt zich door zijn betrokkenheid en actieve inzet. Hij draagt bij aan de website, het wijkbulletin, het jaarlijkse wijkfeest, het Waterplan, de Groenatlas, de dierenweide aan het Zwanevlot en de kinderkookclub."
Henk Bree was totaal verrast met het eerbetoon. "Dit had ik totaal niet verwacht. Ik vind het ontzettend leuk. Het beeldje krijgt een speciaal plekje in mijn woonkamer."