Kok Martin en zoon Bjorn brengen uren door in de keuken. Foto: Alize Korf
Kok Martin en zoon Bjorn brengen uren door in de keuken. Foto: Alize Korf

Iets extra's voor wie het echt nodig heeft

De feestdagen zijn vaak vol gezelligheid en natuurlijk lekker eten. Maar niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend. Eenzaamheid of een beperkt budget maken het soms moeilijk om het gezellig te maken. Contact Zutphen-Warnsveld ging op bezoek bij twee diners die speciaal hiervoor zijn georganiseerd. Deze week het stamppottenbuffet bij Eetcafé Waterkracht.

Zutphen - Het is woensdag 23 december een gezellige drukte op het winkelplein voor buurtcentrum Waterkracht. De zoete geur van oliebollen nestelt zich in de neusgaten. In de keuken van Eetcafé Waterkracht snijdt kok Martin Sangers (69) de rookworst. Vanavond is er een speciaal diner voor genodigden van de Voedselbank.

Vrijwilligster Tonia kwam een aantal maanden geleden met het idee. "Ik wilde mensen die het echt moeilijk hebben iets extra's geven." Eetcafé Waterkracht heeft iedere dinsdagavond een diner voor zo'n 60 personen. Tonia: "Dat is voor volwassenen en kost zes euro en ik wilde ook eens iets speciaals doen voor mensen die niks te besteden hebben, en hun kinderen, die komen nooit in een restaurant!" Een uitnodiging aan de Voedselbank was gauw verstuurd en ook de financiering was snel rond. Nu was het wachten op de gasten. Om 17 uur lopen de eerste ouders en kinderen binnen. Aarzelend worden de stoelen aangeschoven. Een gezellig muziekje klinkt uit de gettoblaster op de vloer.
Aan een van de tafels zit een vrouw met haar dochter en twee kleinkinderen. "Ik kom bij de Voedselbank omdat ik schulden heb. Dertig euro per week heb ik te besteden. Mijn dochter komt er ook. Ik vind dit een mooi initiatief, ik ben blij dat we hier kunnen zijn." Grote schalen boerenkool en zuurkool staan te dampen. Achterin de hoek zit Theo. Hij vertelt openhartig over het faillissement van het bedrijf van zijn vrouw: "Drie jaar schuldsanering… we hebben er nog één te gaan." Naast hem zitten zijn twee zoontjes voorbeeldig te eten. "Mijn vrouw is thuis met onze twee andere kinderen. Zij heeft het er nog steeds moeilijk mee. Ik ben daar inmiddels overheen. Het klinkt gek, maar achteraf vind ik het niet erg dat me dit is overkomen, je staat er niet bij stil tot het je overkomt. Ik heb er veel van geleerd en als we hier uit zijn wil ik ook bij de Voedselbank gaan werken."
Kok Martin is vier jaar geleden gepensioneerd en kan niet stil zitten. "Ik heb geen andere hobby's!" zegt hij. Uren brengt hij door met koken en boodschappen doen, ja, het zijn er wel wat veel geworden. "Ik kan hier bijna mijn bed neerzetten." Als hij boodschappen doet rijdt hij heel Zutphen af. "Vanmorgen heb ik 25 kilo aardappels geschild." Desondanks maakt hij een ontspannen indruk: "Dat komt door mijn zoon." Bjorn (43) is sinds een paar maanden zijn vaste rechterhand: "Wij hebben aan een half woord genoeg, mijn vader vroeg me een keertje mee te helpen. Ik wilde wel eens ervaren hoe het was. Ik had nog nooit iets voor niets gedaan, begrijp je? Maar het was meteen goed. De waardering die je krijgt is enorm, ja, dáár doe je het voor!"
Martin: "Mijn grootste wens voor het nieuwe jaar? Andere soepkommen!" Hij zwaait met een kom door de lucht. "Deze zijn veel te groot!". Maar hij heeft nog wat in zijn mars: "Ik wil meer Sociale Eetcafés opzetten. En meer sponsoren, zodat we eens iets extra's kunnen doen." In de eetzaal wordt opnieuw opgeschept. "Ongelooflijk," glundert Martin. Zoveel eet ik in drie dagen niet!"

Informatie
Eetcafé Waterkracht is drie keer in de maand (de eerste dinsdag van de maand en de twee daaropvolgende vrijdagen) om 17.00 uur. Kosten: 6 euro. Aanmelden via: (0575) 571133 of 06 18124529.