De redactie is trots op het resultaat van de eerste krant. Foto: Jan Knoef
De redactie is trots op het resultaat van de eerste krant. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

Jeugdredactie GelderVeste presenteert eerste VakantieKrant

Terugkijken op een geslaagde pilot

Zelhem - Alice van den Heuvel kijkt, samen met de jeugdige redactie van de krant, terug op een geslaagde pilot. Vanuit haar bedrijf 'Alice begeleidt' begeleidde ze de afgelopen maanden een groep leerlingen van verschillende GelderVeste-scholen in de regio bij het maken van een eigen (vakantie) krant. Dinsdag 15 december kregen de redactieleden hun krant te zien en ze waren, net als hun ouders, trots op het resultaat, een professioneel uitziende krant van twaalf pagina's met uiteenlopende thema's van dierenpagina tot puzzels en van wetenschap tot sport en games.

Door Jan Knoef

Belangstellende leerlingen konden solliciteren naar de functie van redacteur. Uiteindelijk ging een groep van elf jeugdredacteuren van basisscholen uit Doetinchem, Zelhem, Velswijk, Wolfersveen, Ruurlo, Zutphen, Warnsveld, Eefde en Hengelo (G) aan de slag.

Er werd gedurende zes hele vrijdagen hard gewerkt om tot een goed resultaat te komen. Naast Alice werd de hulp ingeroepen van Astrid van Beveren van 'Tekst Oké' en vormgever Jos Vermeulen van 'All About Design'. Om te leren hoe een redactie werkt, werd er een bezoek gebracht aan de redactie van Achterhoek Nieuws en de drukkerij van Weevers. De redactiebijeenkomsten waren steeds op een andere school, waarvoor de hulp van ouders werd ingeroepen om de jongelui op de juiste plaats te krijgen. Overleg, taken verdelen, elkaar informeren via email, erkennen dat iemand anders een beter idee heeft, schrijven, corrigeren, samenstellen, al deze aspecten van het onderwijs kwamen aan bod en leidden tot een aantrekkelijke krant met een oplage van 3500 stuks, die, net voor de kerstvakantie, kon worden uitgereikt aan de ruim 2700 leerlingen van de 19 GelderVeste scholen in de regio. GelderVeste-directeur Franke Remerie kwam naar de Looschool in Zelhem om de krant te bezorgen. Hij had de krant al gelezen en sprak z'n waardering uit over het resultaat. Hij bedankte de redacteuren persoonlijk en overhandigde hen, naast een exemplaar van de krant, een cadeau en een certificaat, waarna de redactie op de foto mocht voor de presentatie in deze krant.

Dhr. Remerie vertelde nog dat er zeker een vervolg komt op deze krant. Wellicht met een nieuwe groep redacteuren en ook het tijdstip is nog niet bekend. De meeste redacteuren hoorden deze woorden al niet meer. Ze zaten weggedoken achter hun krant om hun eigen en elkaars bijdragen aan de krant te lezen.