Project POWER Veerkracht op leeftijd begeleidt mensen bij het ouder worden in de veranderende samenleving. Foto: Alize Korf
Project POWER Veerkracht op leeftijd begeleidt mensen bij het ouder worden in de veranderende samenleving. Foto: Alize Korf Foto:

Kinderen de deur uit, klaar met werken, en dan..?

Zutphen - Er zijn geen algemene spelregels voor het ouder worden, wel veel vragen: Wat wil ik? Wat kan ik? Met wie voel ik me verbonden en waarvoor ga ik me inzetten? Het project POWER Veerkracht op leeftijd van Gilde Zutphen begeleidt mensen bij het ouder worden in onze veranderende samenleving.

Alize Korf

Diny Wendriks (67) is één van de deelnemers die het afgelopen jaar met POWER meedeed. Met enige schroom vertelt ze over zichzelf. "Toen ik weduwe werd merkte ik ineens hoe klein de wereld om mij heen geworden was. Tegelijkertijd besefte ik dat ik dat niet wilde. POWER heeft mij een heel nieuw netwerk gegeven. De deelnemers zijn heel divers en juist dat maakt dat je altijd wel iets vindt dat bij je past."

In zes workshops werken aan diverse thema's

POWER werkt in zes workshops met de thema's: lichaam & geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid en activiteiten, inspiratie en zingeving. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek over hoe zij in het leven staan en waar op dit moment hun interesses en behoeften liggen. Variërend in de leeftijd van 55 tot 80 jaar hebben dertig mensen POWER het afgelopen jaar met succes afgerond. Stip ter Laan is één van de speciaal hiervoor geschoolde vrijwilligers. "Ik vond het heel inspirerend. De nadruk ligt op het zèlf doen. Als deelnemer weet je zelf het beste wat goed voor je is, waar je ambitie ligt en welke dromen je wilt realiseren, ik ben er alleen voor de juiste sturing."
Ans Hoedeman (69) is sinds een tiental jaren alleenstaand: "Je kunt er niet omheen dat je ouder wordt en ik vind het ook leuk om ouder te worden. Het lastige vind ik wel dat de wereld zo complex is geworden. Een programma opnemen van de televisie bijvoorbeeld, dan denk ik gut, hoe moet dat eigenlijk? Als je alleen bent is er niemand die je even helpt." Wim Groot reageert hierop: "Ouder worden hoef je niet alleen te doen, alleen zijn kan altijd nog. POWER heeft eraan bijgedragen dat ik mij steeds beter voel. Ik word bijna 70 en ik ben daarmee pas op de helft! Sterker nog: ik voel me steeds jonger worden naarmate ik ouder wordt." Is er ook een leven na POWER? Jazeker! Er is een filosofiegroep en een herengroep, er zijn mensen die regelmatig met elkaar gaan wandelen, een film- en theatergroep en zelfs een ouderencafé in een kroeg. "Mag ik daar de contactgegevens van?" vraagt een dame terwijl ze opveert van haar stoel: "Dat wordt nog moeilijk kiezen," lacht ze "want ik vind het allemaal leuk!"

In 2016 start weer een nieuwe POWER-workshops. Een gratis informatiebijeenkomst hierover is op dinsdag 9 februari om 15.00 uur. De kosten voor deelname aan POWER zijn 75,00 euro, inclusief materiaal en koffie/thee. Meer informatie via projectcoördinator Cees de Boer, e-mail: info@orweb.nl, tel. 06 51112960.


www.gilde-zutphen.nl/project