Impressie verbreding Oude IJsselbrug. Bron: Ontwerpbureau MoederscheimMoonen Architects
Impressie verbreding Oude IJsselbrug. Bron: Ontwerpbureau MoederscheimMoonen Architects Foto:

Zutphen krijgt 'achtste brug'

Zutphen - De Oude IJsselbrug is de belangrijkste schakel tussen de Hoven en Zutphen. Aanpassingen van het fiets- en voetgangersgedeelte van de brug moeten zorgen voor een betere verbinding tussen stad en dorp aan beide zijden van de IJssel. Uitvoering is gepland medio 2017.

Door Alize Korf

De relatie van onze stad met de IJssel is al eeuwenoud. De huidige brug is inmiddels al het zevende exemplaar. Hout, staal, bombardementen, geleende constructies uit Zaltbommel, Breukelen en Oosterbeek geven letterlijk kleur aan de historie van deze plek. Ontwerpbureau MoederscheimMoonen Architects presenteerde onlangs het nieuwe ontwerp: "Met de nu geplande aanpassingen wordt dit als het ware de achtste brug." Het ontwerp wil vooral een nieuwe pagina in de toekomst zijn van de stad volgens de Rotterdamse architecten. Een brug die duidelijk zichtbaar en voelbaar symbool staat voor een nieuwe stap in de overbrugging van de IJssel. Bijzonder in het ontwerp zijn de twee 'aanlandingen'. Een soort balkons die uitnodigen om even stil te staan en over de stad en de rivier uit te kijken.

Langste bank van Nederland
De verbreding voor voetgangers en fietsers krijgt een opstaande rand, die de zichtbaarheid van veraf versterkt. "Op die rand kun je ook zitten," zegt architect Erik Moederscheim. "Daarmee heb je als het ware de langste bank van Nederland! Een ideale plek om in de zon te zitten, het water onder je te zien doorstromen en te kijken naar de stad." Tijdens de bijeenkomst voor de Klankbordgroep op 15 december, waren de reacties op de verbreding en het idee van de doorlopende zitbank volgens de gemeente positief. Woordvoerder Yvette de Rooij van de gemeente Zutphen: "Op social media werd gevraagd waarom de hele brug niet wordt vervangen, maar de brug is nog niet afgeschreven en met de verbreding willen we er vooral iets aan toevoegen. Verlichting en bijvoorbeeld en het geluid van de rijbaan nemen we mee bij het uitwerken van de plannen." Met het programma Rivier in de stad willen gemeente en provincie de historie van de stad in relatie met de rivier verbinden. De Rooij: "We streven naar een betere beleving van onze stad en de rivier."

Bijeenkomst 26 januari
Dinsdag 26 januari is er om 19.00 uur een informatiebijeenkomst in het IJsselpaviljoen. Hier zullen de plannen voor de verbreding van de Oude IJsselbrug, de herinrichting van de IJsselkade, de rivierverruiming en Tichelbeeksewaard te zien zijn. Voor meer informatie, zie onderstaande website.


www.zutphen.nl/rivierindestad


Apart kader
Geschiedenis en toekomst van de Oude IJsselbrug
- 1485 eerste vaste verbinding over de IJssel
- 1864 aanleg spoorbrug
- 1940 opblazen van de verkeers- en spoorbrug door Nederlandse leger (om Duitse invasie tegen te gaan)
- 1940-1945 herstel van beide bruggen
- Medio 2017 verbreding en groot onderhoud aan de brug

Impressie verbreding Oude IJsselbrug. Bron: Ontwerpbureau MoederscheimMoonen Architects