Laat ook een bal met naam afschieten en neem mee naar huis als herinnering. Foto: PR
Laat ook een bal met naam afschieten en neem mee naar huis als herinnering. Foto: PR Foto:

Knallend het jaar uit met Carbidschieten in Zutphen

Zutphen - De culturele traditie van het carbidschieten bij de Wielersportvereniging ETP Zutphen, gaat zich dit jaar herhalen. Wegens het succes van oudejaarsdag in 2014 is opnieuw een spektakel te verwachten aan de Laan naar Eme in Zutphen vanaf 13.00 tot 17.00 uur.

Op het afgesloten terrein van de wielervereniging wordt met een twintig-tal melkbussen het oude jaar uit geknald door professionals die de melkbussen bedienen. De jeugd van 8 tot 12 jaar kan een bal kopen voor twee euro. Deze wordt voorzien van een nummer en eventueel de naam van de nieuwe eigenaar. Na het afschieten van de bal kan hij worden opgehaald en mag hij/zij de bal houden. De organisatie beschikt over een 300 ballen, keus genoeg.
Daarnaast kan de jeugd ook zijn eigen bal weg knallen. Hiervoor zijn speciale melkbussen gemaakt waar door middel van een trekkoord het carbid ontstoken wordt. Tegen een kleine vergoeding kan men ook met een bedienbare melkbus gericht schieten. Gewonnen prijsjes daarvoor worden in natura uitbetaald. Voor de veiligheid is er een gespecialiseerd team, die de melkbussen bedient. De organisatie weet zich gesteund door het verstrekken van oorbeschermers. Als de weergoden opnieuw meedenken wordt het een geweldig evenement voor alle inwoners van Zutphen. Rondom het feestterrein staan kramen en tenten waar glühwein, andere drankjes en broodjes beenham verkrijgbaar zijn. De jeugd kan zich vermaken op een springkussen.

Een special dit jaar is een pierrière uit Grolle die in plaats van stenen, ballen gaat werpen. De pierrière maakt gebruik van het hefboomeffect. De kleine beweging op het korte stuk van de arm wordt omgezet in een grote beweging op de slingerarm. Het toestel bestaat uit een slingerarm met aan de lange kant een slinger, die aan de ene kant vastzit aan de arm en aan de andere kant met een ring over een pin op het uiteinde van de slinger is geschoven. Als de arm op spanning is gebracht wordt deze ontkoppeld en worden de ballen omhoog geschoten. Een omroepinstallatie met achtergrondmuziek zorgt voor de nodige begeleiding. Men gebruik maken van de toiletten in de kantine van de vereniging. Kom op 31 december naar het veldcrossterrein van de Wielersportvereniging met het hele gezin en we gaan knallend het jaar uit.

Afbeelding