Kinderen worden gestimuleerd creatief bezig te zijn. Foto: Martijn Siemes
Kinderen worden gestimuleerd creatief bezig te zijn. Foto: Martijn Siemes Foto:

Lea Dasbergs winterfeest

Leesten - Door de vele bezuinigingen in het onderwijs hebben scholen tegenwoordig weinig tot geen middelen voor iets extra's. Voor de Vrienden van Lea Dasberg een goede reden om een feestje te houden. Een 'fundraiser' welteverstaan. Onder de naam Lea's Winterfeest zamelde de stichting afgelopen vrijdag 11 december geld in voor extraatjes voor de school.

Door Martijn Siemes

Een persoonlijke fotoshoot voor de ultieme kerstkaart, een workshop windlichten maken, rijden op een pony en natuurlijk een kinderdisco. Voor de kinderen van de Lea Dasbergschool in Leesten was Lea's Winterfeest in ieder geval zeer geslaagd. Daarnaast werd er ook geld opgehaald voor de school door middel van een statiegeldactie, de verkoop van winterse hapjes en drankjes en een kleine bijdrage voor de workshops. Het springkussen, de taart en allerlei andere zaken werden gratis ter beschikking gesteld door sponsoren. Ivo Pelgrim is de penningmeester van stichting 'De vrienden van Lea Dasberg': "Er gaat een hoop tijd in zitten, maar het is heel leuk om te doen." In het voorjaar vond Lea's Lentefestival plaats, een groot evenement met heel veel sponsoren uit het nabijgelegen winkelcentrum. Lea's Winterfeest is kleinschaliger en richt zich iets meer op de leerlingen. Pelgrim: "Wij willen de kinderen stimuleren met de workshops om vooral creatief bezig te zijn. En ze krijgen er tegelijkertijd meer voor terug. Van het geld dat we ophalen gaan we mooie dingen doen voor de school." De stichting 'De vrienden van Lea Dasberg' is in 2014 opgericht door een aantal ouders van de Lea Dasbergschool. De stichting bemoeit zich niet met het onderwijs, maar zet zich in voor het realiseren van doelen die niet binnen de begroting passen. De school kan hiervoor een verzoek indienen bij de stichting. Voor de komende periode wordt er geld ingezameld voor de aankleding van het nieuwe schoolplein bij de dependance van de school aan de Marga Klompélaan en nieuwe schoolshirts die de kinderen bijvoorbeeld kunnen dragen bij de avondvierdaagse.
Fundraising is nieuw voor scholen, maar in tijden van krapte is het een goede mogelijkheid om als school iets extra's te kunnen doen. "Overal wordt bezuinigd," zegt ook voorzitter Marcel Koerts: "Veel valt niet binnen het reguliere budget. De stichting is daarom opgericht, puur als fundraiser voor dit soort dingen. We zijn actief op zoek naar bedrijven die willen sponsoren en daar gebruiken we ons netwerk voor." Tweede editie Lea's Lentefestical staat gepland op 27 mei 2016.