Totaal liepen 150 mensen mee met de wandeling. Voorop lopen dominee Heins, opperrabbijn Jacobs en Salim Sahin, bestuurder van de moskee en Burgemeester Gerritsen. Foto: Alize Korf
Totaal liepen 150 mensen mee met de wandeling. Voorop lopen dominee Heins, opperrabbijn Jacobs en Salim Sahin, bestuurder van de moskee en Burgemeester Gerritsen. Foto: Alize Korf Foto:

Fakkeloptocht langs kerk, moskee en synagoge

Zutphen - Een stille wandeling met alleen fakkels als verlichting langs kerk, moskee en synagoge in Zutphen. Afgelopen zondagavond werd op initiatief Synagoge, Kerk en Moskee (SKM) een lichttocht gelopen door zo'n 150 mensen. "In deze donkere maanden willen we tegenover alle geweld en haat een gebaar maken van verbondenheid, licht, hoop en vrede."

Door Alize Korf

Het is windstil als drie schijnwerpers elkaar treffen hoog in de lucht boven Zutphen. Een symbool van eenheid in verscheidenheid. Op het plein van de Katholieke Sint Janskerk verzamelt zich een groep mensen. Mevrouw Wijmenga uit Steenderen steekt haar fakkel aan. Ze is gekomen met haar man en een Syrisch gezin.

"We hebben elkaar vanmorgen voor het eerst ontmoet, in de kerk! Toen we hoorden van de optocht hebben we ons geen moment bedacht." Haar vriendin steekt een lampion aan: "Wij willen vrede, geen oorlog, daarom ben ik hier." Wijmenga: "We willen toch allemaal geluk en liefde ongebonden aan ras of cultuur?"

SKM Zutphen/Warnsveld bestaat al 12 jaar, maar nog nooit trad de organisatie zo expliciet en eensgezind naar buiten. Dominee Heins van de Protestrantse Kerk: "We willen een tegengebaar maken op alle geweld. Opperrabbijn Jacobs nodigde ons uit voor het Chanoeka, het Joodse Lichtjesfeest. En hier staan we met Chanoeka èn Sint Lucia, op 13 december, precies een maand na de aanslagen in Parijs."

Voorop lopen dominee Heins, opperrabbijn Jacobs en Salim Sahin, bestuurder van de moskee. Geflankeerd door burgemeester Gerritsen zet de stoet zich in beweging. De eerste halte is de moskee, waar wordt gesproken over geweld, licht en hoop. Uit de stoet klinkt een lied: "Licht dat terugkomt, hoop die niet sterven wil, vrede die bij ons blijft."

De Joodse Synagoge in de Diesterstraat is het eindpunt van de wandeling. In de steeg naast het gebedshuis wordt de drie meter hoge, acht-armige kandelaar, de chanoekia ontstoken.

Focus op het licht
Opperrabbijn Jacobs: "Als wij vrede willen, dan moeten wij niet kijken naar de verschillen en wat er in het verleden fout ging. Benadrukken wat niet goed gaat zorgt voor haat en oorlog. De kunst is te focussen op het licht. Al is het maar dat ene kleine vlammetje. Dat is namelijk in staat een gigantische hoeveelheid duisternis te verdrijven. Het licht centraal stellen. Dat is wat ons bindt."


Naast het gebedshuis wordt de drie meter hoge, achtarmige kandelaar, de chanoekia ontstoken. Foto: Alize Korf