De doofstomme Roemeense Erik. Foto: PR
De doofstomme Roemeense Erik. Foto: PR Foto:

Kerstactie voor de vergeten kinderen van zusterstad Satu Mare

Zutphen - Nog altijd leeft een op de vier kinderen in Zuidoost-Europa en ook in Roemeniƫ in extreme armoede, daarbij vaak in erbarmelijke omstandigheden. In de decembermaand staan we meer bij dit soort dingen stil dan in de rest van het jaar, maar voor Stichting "Kinderen in Satu-Mare" (KIS) gaat de hulp aan kinderen in de Roemeense zusterstad van Zutphen het hele jaar door. In december zamelt de stichting zoals elk jaar speciaal in voor dakloze en straatkinderen. En dit jaar is de hulp meer dan ooit nodig, omdat de gemeente Zutphen het initiatief helaas niet meer financieel steunt.

Door Anouk Plantinga

Johan Altena is initiatiefnemer van de stichting en al vanaf '89 betrokken bij Roemeniƫ. Hij maakte de val van de muur mee, maar ook de onrust die dat in Oost-Europa met zich meebracht en de executie op Ceaucescu. Nu Roemeniƫ is aangesloten bij de EU, zijn er ook schrille contrasten zichtbaar geworden. De prijzen bij de supermarkten zijn bijvoorbeeld even hoog als bij ons maar de lonen een stuk lager, 350 euro per maand. Er leven veel mensen in armoede, ze hebben niet de beschikking over noodzakelijke basisgoederen en vaak zijn kinderen daar de dupe van. Het heeft effect op hun gezondheid, hun groei en hun geestelijke ontwikkeling.

Stichting "Kinderen in Satu-Mare" wil deze kinderen helpen met haar 'Kerstactie' om hulpprojecten in Satu Mare te kunnen blijven financieren. De stichting helpt kinderen in kindertehuizen, hulpbehoevende, zieke of gehandicapte kinderen en kinderen in nood, daar waar deze het grootst is. Johan is ruim vijftig keren in Satu-Mare geweest en heeft regelmatig contact met de mensen daar. Vroeger ging dat met zendapparatuur die hij nog steeds bewaart. Tegenwoordig wordt hij via de mail op de hoogte gehouden van de projecten die KIS steunt. Persoonlijke, menselijke verhalen, schrijnende en hoopgevende en soms zeer dringende gevallen. Zo was er een jongetje van 5 maanden oud met een longaandoening. De medicijnen die daarvoor nodig zijn, kosten voor deze mensen al veel, maar doordat ze in een fysiek minder goede conditie zijn door hun omstandigheden, moeten ze langer dan normaal medicijnen slikken wat nog meer kosten met zich meebrengt. Gelukkig kon deze baby geholpen worden. Een andere doofstomme jongen, Erik, kan niet met medicijnen genezen worden, maar met hulp van stichting KIS gaat hij nu naar een speciale school waar hij gebarentaal leert en helemaal opbloeit. Slechts twee van de voorbeelden van de grote aantallen kinderen die het zeer moeilijk hebben, hulp nodig hebben en waar vooral geld voor nodig is. Dat geld is niet zozeer bedoeld voor kleding en speelgoed, zoals dat een aantal jaren geleden het geval was, nu worden donaties gebruikt om het onderwijs te verbeteren, een fatsoenlijk elektriciteitsnetwerk aan te leggen, degelijke toiletten te bouwen. De stichting hielp onder andere om kindertehuizen op te zetten en te onderhouden, verbeterde de leefomstandigheden van gezinnen aanzienlijk, zorgde ervoor dat kinderen naar school kunnen en dat er sanitaire voorzieningen gebouwd werden. Het is inmiddels zesentwintig jaar geleden dat Altena zijn eerste inzamelingsactie hield voor Satu Mare, de Roemeense zusterstad van Zutphen. Van alle brieven die Altena schreef en advertenties die werden gepubliceerd, bewaart hij de documenten en dat levert flinke stapels papieren op. Zijn werk zit er nog lang niet op. Johan ziet duidelijk resultaat bij de gezinnen die hij hielp en waarmee hij nog steeds contact heeft. "Die kinderen van toen die nu een jaar of dertig zijn en zelf een gezin hebben, hebben het heel wat beter voor elkaar. Maar er is nog steeds zoveel te doen daar."

Ook een kerstgeschenk doneren? Informatie over de stichting en haar projecten alsook mogelijkheden om te doneren is te vinden op de website van de stichting.


www.stichtingkis.nl