Bewonersinitiatief De Praebsterkamp ontving dit jaar al een lintje. Foto: PR
Bewonersinitiatief De Praebsterkamp ontving dit jaar al een lintje. Foto: PR Foto: Meike Wesselink

GroenLinks

zoekt kandidaten Groene Lintje

Zutphen - Zoals elk jaar reikt GroenLinks Zutphen-Warnsveld een lintje uit. In 2016 is het lintje groen van kleur. Een onderscheiding die gaat naar mensen of organisaties in de gemeente die zich op positieve wijze inzetten voor de natuur, het milieu of andere duurzame zaken.

Tot 11 januari kunt u mensen en organisaties nomineren voor het Groene Lintje. De officiële uitreiking vindt plaats in april volgend jaar. In 2015 reikte GroenLinks een rood lintje uit aan bewonersinitiatief De Praebsterkamp, wat hen in september ook nog een middag gratis ijs opleverde. Weet u een persoon of organisatie die een groen lintje verdient? Tot maandag 11 januari kunt u kandidaten nomineren en vanaf 18 januari kunt u via de Facebook-pagina online op uw favoriet stemmen. De vijf kandidaten met de meeste stemmen worden beoordeeld door de jury, die let op impact, inspiratie, innovatie en eigenheid. Stuur je nominatie voorzien van jouw eigen gegevens, de contactgegevens van de genomineerde en een korte motivatie naar groenlintje@gmail.com of plaats een bericht op de facebookpagina van GroenLinks Zutphen-Warnsveld.


De Zutphense fractie van D66 stuurde naar aanleiding van de ontwikkelingen ronde de Hanzehof het onderstaande opiniestuk:

Hanzehof maakt onze stad compleet

Het sentiment om de Hanzehof is de laatste tijd ronduit negatief. Het dossier Hanzehof lijkt dit College een blok aan het been. Zo konden we in de Stentor lezen dat de nieuwe wethouder Sueters is "opgezadeld met het noodlijdende theater Hanzehof". Wat D66 betreft is het tijd de nodige realiteit toe te voegen en sentiment om te buigen.
Wij hebben zorgen over de Hanzehof. Echter, alleen over de huisvestingslasten. De Hanzehof doet het voor het overige goed. Dat zie je terug in de cijfers, dat hoor je van de mensen op straat en dat kun je halen uit de opbrengst van het inwonerspanel (cijfers die verbazend genoeg ontbreken bij de stukken voor de gemeenteraad):

Ruim 97% van onze bewoners is bekend met de Hanzehof.
86% vind de aanwezigheid van de Hanzehof in Zutphen belangrijk of zeer belangrijk.
En ruim 85% van de inwoners maakt gebruik van de Hanzehof.

Daarmee is het de best gebruikte culturele voorziening in Zutphen, die ook nog eens bijzonder goed gewaardeerd wordt. Hét grote probleem is dat ongeveer 2/3 van de 1,3 miljoen die we jaarlijks aan subsidie geven aan de Hanzehof kwijt zijn aan de leningen voor de toenmalige verbouwing. D66 vindt dat die lasten omlaag moeten en gaat graag naar oplossingen op zoek.

Want D66 is heel duidelijk: wij vinden dat Zutphen een schouwburg moet hebben. Dat past namelijk in hoe wij over de toekomst van onze stad denken. We willen een levendige en aantrekkelijke stad voor bezoekers, burgers en toekomstige burgers. Cultuur draagt daaraan bij. Wij vinden dat je het kind met het badwater weggooit als je de Hanzehof sluit of deels sluit.

Wij dagen het college uit om naar de toekomst te kijken. We dagen het college uit om samen met ons naar initiatief en ondernemerschap op zoek te gaan om de culturele sector én ons theater levend te houden. Niet door wéér een onderzoek te starten, maar door actie te nemen, burgers te vragen en partners te zoeken. D66 zal er alles aan doen om dergelijke krachten te mobiliseren. Voor de Hanzehof en voor onze stad.


Derde CDA-spreekuur

Zutphen - Een goed gesprek met koffie of thee erbij; dat is waar het bij het CDA-spreekuur om draait. Iedereen met vragen of opmerkingen over de gemeente, maar die niet precies weet waar ze terecht kan, is van harte welkom.

Ook concrete onderwerpen,zoals de toekomst van de Hanzehof, kunnen zeker aan bod komen. "We willen ook duidelijk zijn", zegt Hein Brunsveld, fractievoorzitter van het CDA Zutphen-Warnsveld. "De mensen van het CDA kunnen niet alles oplossen, maar wel luisteren en eerlijke antwoorden geven".

Het komende CDA-spreekuur is woensdag 9 december van 19.00 tot 20.00 uur in het Warnshuus in Warnsveld. Iedereen is van harte welkom. Het spreekuur vindt elke maand plaats, afwisselend in Het Volkshuis en in het Warnshuus in Warnsveld.

De overige data:
Donderdag 14 januari (Volkshuis van 10.00 to 11.00 uur)
Woensdag 10 februari (Warnshuus van 19.00 tot 20.00 uur)
Donderdag 10 maart (Volkshuis van 10.00 to 11.00 uur)
Woensdag 13 april (Warnshuus van 19.00 tot 20.00 uur).